Elke werkdag bereikbaar via 033 433 72 17

De rol van accountants bij continuïteitsproblemen

In de huidige tijd is basiskennis van het insolventierecht onmisbaar

Cursusinformatie

Alle handige informatie op een rijtje
Waar Leusden, Auxilium Adviesgroep
Wanneer 22 juni 2023
Tijd 09:00-13:15 uur
Soort Open inschrijving | Incompany
Vakgebied Accountancy | Financieren | Juridisch
Doelgroep Accountants
Prijs Leden: € 350 | Niet-leden: € 410

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen voor bijna alle sectoren. Dit betekent dat het onvermijdelijk is dat een aantal ondernemingen in de problemen komen en mogelijk niet ontkomen aan een faillissement. Door de noodmaatregelen van de overheid zijn deze faillissementen ‘uitgesteld’. Nu de leningen en belastingen terugbetaald moeten worden, loopt economisch Nederland tegen nieuwe uitdagingen aan. Door de energiecrisis, personeelstekorten, inflatie en inmiddels ook sterk oplopende rentes hebben ondernemers het zwaar. Daarom is het goed om als accountant de diverse risico’s en scenario’s bij de klant op tafel te leggen.

Samen met Niek Vinke, insolventie-advocaat (en tevens curator) en Remco van den Akker (Bijzonder Beheer Bank), bekijken we de diverse risico’s en scenario’s.

 

Datum volgt!

Ik verwacht dat continuïteitsproblematiek in de komende jaren een prominentere rol gaat spelen. Goed om nu handvatten te krijgen waarmee je de zaken voor cliënten nu goed kunt regelen, zodat je t.z.t. niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wat is de huidige positie van het bedrijf en in hoeverre is er een krachtig verdienmodel aanwezig? Is een doorstart überhaupt wenselijk? Is een doorstart mogelijk door reorganisatie, verkoop activa, crediteurenakkoord? Of is een surseance of faillissement onvermijdelijk? Daarnaast behandelen we in deze cursus diverse obstakels die we tegen kunnen komen en die van toepassing kunnen zijn op jouw klantsituatie, zoals bijvoorbeeld RC verhoudingen, zekerheden, bestuurdersaansprakelijkheid en Pauliana. Of wat is de status van de diverse schuldeisers bij een faillissement en de rol van de fiscus. En wat voor risico’s loop ik als accountant in zo’n proces? Met de curator bespreken we diverse casussen over hoe we kunnen handelen op de diverse uitdagingen waarmee we vandoen krijgen als de klant in zwaar weer zit.

Het insolventierecht is niet exclusief terrein van curatoren en ondernemingsrechtprofessionals. Een faillissement treft vaak verschillende partijen en individuen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werknemers, producenten, leveranciers en afnemers van een failliette onderneming. Maar ook de zogenaamde preferente schuldeisers zoals belastingdienst en UWV of cliënten die vallen onder de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen).

In de huidige tijd is basiskennis van het insolventierecht onmisbaar. Ook voor jou liggen hier verschillende risico’s (aansprakelijkheden) op de loer, maar ook zeker kansen als je de mogelijkheden op tijd aanpakt met jouw client.

22-06-2023 Leusden, Auxilium Adviesgroep

Schrijf je nu in!

Schrijf je hier in voor de De rol van accountants bij continuïteitsproblemen cursus. Heb je een account? Log dan eerst in.

Gerelateerde cursussen