Hoe bereik je een mentaal veilige, gezonde en duurzame werkomgeving?
Je mentale gezondheid en veiligheid is bepalend voor de kwaliteit van dienstverlening van iedere organisatie. Het raakt het functioneren van bestuurder tot medewerker. Een veilige en gezonde werkomgeving is een omgeving waarin werkenden respectvol met elkaar omgaan, zichzelf kunnen zijn, fysiek en mentaal gezond zijn en fouten mogen maken. Mentale overbelasting (burn-out) is een van de voornaamste risico’s van werk. In deze cursus leer jij mentale over- (en onder) belasting herkennen, waar het ontstaat en praten we over preventieve maatregelen om dit meer duurzaam in te richten. Dit kan je toepassen in je eigen werkomgeving en in je advisering over werkomstandigheden bij klanten.
Onder begeleiding van hersenwetenschapper Andreas Wismeijer zoomen we in op de meest belangrijke tool van de kenniswerker (o.a. de accountant): Ons brein. Andreas maakt ons er opnieuw bewust van dat wij in de basis geen machine maar een mens zijn. Dat wil zeggen: Een levend organisme waar wij goed voor moeten zorgen. Hoe je dit doet? Het heeft te maken met fundamentele inzichten (hoe werkt ons brein), met organisatorische afspraken, met differentiatie tussen medewerkers en het bieden van een veilige werkomgeving.
Met het volgen van deze cursus kun je 3 uur voor het verplichte thema duurzaamheid 2023* in jouw PE-Portfolio schrijven. Accountants moeten dit jaar 8 studie-uren besteden aan het thema ‘duurzaamheid’
» Volg je deze cursus op 13 december (let op starttijd 9 uur!)? Dan kun je in de middag het Eindejaarsseminar milieu & duurzaamheid (4 uur duurzaamheid) bijwonen. Je hebt dan 7 uur voor het thema duurzaamheid (zie kaders).
*Kaders verplicht thema duurzaamheid 2023
Past deze cursus bij de door jou persoonlijk geformuleerde leerdoelen in jouw PE-portfolio? Zo ja, dan kan je met de leerinterventies van deze cursus geheel of deels invulling geven aan het verplichte onderwerp Duurzaamheid (8 uur te besteden in 2023). Je bent vrij om de leerinterventie of leerinterventies te kiezen die helpen je leerdoel te behalen.
Interessant: door de blik van een neuropsycholoog kijken naar onze dagelijkse denkprocessen. Een leerzame, maar ook praktisch toepasbare cursus!
Enkele reacties uit de evaluaties op de vraag: “wat heb je aan deze cursus gehad?”:
Geeft meer rust in de werkzaamheden. Veel wat we kunnen proberen toe te passen op de werkvloer wat voor zowel onszelf als de klanten nuttig kan zijn. Toepasbaarheid in de praktijk, je kunt er meteen mee aan de slag.
Let op: Deze cursus is te gebruiken voor het verplichte onderwerp duurzaamheid indien maatschappelijke ontwikkelingen als een gezonde werkomgeving, een veilige en duurzame arbeidsrelatie, duurzame inzetbaarheid en duurzame advisering in jou leerdoel(en) terugkomen. Wanneer je met deze cursus enkel beoogd te reflecteren op jouw eigen handelen (eigen vaardigheid), is deze cursus bedoeld voor het aanscherpen van persoonlijke vaardigheden en niet onder het verplichte onderwerp te scharen.
Je verdiepen in de maatschappelijke ontwikkelingen als een gezonde werkomgeving, een veilige en duurzame arbeidsrelatie, duurzame inzetbaarheid en duurzame advisering.
Schrijf je hier in voor de Mentaal gezond en veilig werk cursus.