Terugbetalen coronaschulden
De overheid heeft tijdens de coronapandemie mkb-ondernemers geholpen met steunmaatregelen zoals uitstel van belastingbetaling. Uitstel is geen afstel en ondernemers voelen de druk nu er terugbetaald moet worden. Ook als het gaat om teveel of onterecht ontvangen NOW-subsidie.
De Belastingdienst is gestart met het actief innen van de belastingschulden. Dit geeft (liquiditeits)druk bij jouw klanten en dat is niet altijd zonder gevolgen. Het Auxilium Insolventieteam wordt steeds vaker gevraagd mee te denken bij ondernemingen waar het water aan de lippen staat. Het voortbestaan van deze bedrijven is soms onzeker en ondernemers overzien de situatie niet goed meer. Hoe kun jij als accountant jouw klanten helpen in deze situatie?
Inzicht geven
Veel ondernemers hebben helaas onvoldoende inzicht hoeveel er moet worden terugbetaald en wat de termijnen en mogelijkheden zijn voor terugbetaling. Dit gecombineerd met de reguliere behoefte aan werkkapitaal om de handel te financieren kan tot problemen leiden. Ondernemers kunnen in deze situatie gaan ‘navelstaren’ waardoor ze te laat in actie komen en er schade ontstaat.
Jij, de accountant, hebt inzicht in de cijfers van de onderneming. Daarom kan je een belangrijke ondersteunende rol spelen als de vertrouwenspersoon van de ondernemer. Praktisch door inzicht te geven in de actuele cijfers en door de ondernemer te adviseren over de potentie van de onderneming. Maar ook door een spiegel voor te houden of gewoon door naar jouw ondernemer te luisteren. Soms is stoppen met de onderneming de beste optie, maar dit is een moeilijk besluit waarbij jij jouw klant kan begeleiden.
Welke mogelijkheden heeft de ondernemer en wat is jouw rol als accountant hierin?
Dit en nog veel meer bespreken we in de cursus: ‘Hoe help je de ondernemer met coronaschulden’. Een must voor accountants in de mkb-praktijk die klanten in zwaar weer echt willen helpen! In deze cursus van Niek Vinke insolventie-advocaat (en curator) en Remco van den Akker(Bijzonder Beheer Bank) gaan we heel praktisch aan de slag. We kijken welke zaken in kaart gebracht moeten worden. Zonder de juiste informatie en actuele cijfers kan geen goed oordeel worden gevormd en geen (herstructerings)plan worden gemaakt. Je hebt met een goed plan handvatten om de betrokken partijen te overtuigen. Marco Kastelein van de financieringsdesk van Auxilium geeft tips vanuit de financieringspraktijk.