Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
16 juli 2024 Accountancy

Handreiking 1137: werkzaamheden van de accountant rond corruptie

Handreiking 1137: ook van toepassing bij samenstelopdrachten

De vernieuwde NBA-Handreiking 1137 richt zich voornamelijk op omkoping, kickbacks (terugbetalingen in de vorm van geld, goederen of cadeaus in ruil voor een opdracht) en faciliterende betalingen. Omdat deze transacties vaak samen gaan met valsheid in geschrifte, wordt corruptie beschouwd als een vorm van fraude.

Volgens Standaard 4410 moet de accountant het management informeren als tijdens de samenstellingsopdracht blijkt dat de verstrekte documenten, uitleg of andere informatie, inclusief belangrijke oordeelsvormingen, onvolledig, onnauwkeurig of anderszins onbevredigend zijn. Dit omvat ook geïdentificeerde of vermoede fraude of niet-naleving van wet- en regelgeving. De accountant moet dan vragen om aanvullende of gecorrigeerde informatie en indien nodig aandringen op passende maatregelen tegen geconstateerde of vermoede fraude of niet-naleving van wet- en regelgeving (Standaard 4410.32 en A47).

Als de accountant vermoedt dat een transactie verband kan houden met witwassen of terrorismefinanciering, schrijft de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) voor dat hiervan melding moet worden gemaakt. Ongebruikelijke transacties moeten ook tijdens een samenstellingsopdracht onmiddellijk worden gemeld bij FIU-Nederland, zoals beschreven in paragraaf 6.3. Bekijk de NBA-Handreiking 1124 voor de richtlijnen over de interpretatie van de Wwft.

Voor leden van Auxilium

De NBA-Handreiking 1137 is toegevoegd in onze modellenbibliotheek onder categorie NBA Publicaties, sub. NBA-Handreikingen. De NBA-handreiking 1124 vind je bij categorie regelgeving, sub. Wwft.

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: