Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
19 september 2024 Fiscaal

Prinsjesdag 2024

Op de derde dinsdag van september is traditiegetrouw het belastingplan voor het nieuwe jaar door de minister van Financiën aan de Tweede Kamer aangeboden.

Het Belastingplan 2025 bestaat uit 10 wetsvoorstellen:

  • Wetsvoorstel Belastingplan 2025
  • Wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2025
  • Wetsvoorstel Belastingplan BES-eilanden 2025
  • Wetsvoorstel Wet aanpassing Wet minimumbelasting 2024
  • Wetsvoorstel aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 (WAFB2025)
  • Wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2025
  • Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op het kindgebonden budget tot intensivering van het kindgebonden budget in verband met de koopkrachtondersteuning
  • Wetsvoorstel tot wijziging van de Algemene nabestaandenwet en de Participatiewet in verband met het in 2025, 2026, en 2027 niet afbouwen van de dubbele algemene heffingskorting in het referentieminimumloon
  • Wetsvoorstel Wet beëindiging salderingsregeling per 2027
  • Wetsvoorstel Wet Huurtoeslag en enkele andere wetten ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling

Ondanks de vele wetsvoorstellen zijn er geen ingrijpende wijzigingen in de huidige belastingwetgeving. Hieronder geven we een toelichting op de voorgestelde aanpassingen.

Inkomstenbelasting

Nieuwe tariefschijf box 1

Het basistarief wordt gesplitst in twee tarieven. Daarnaast vallen belastingplichtigen minder snel in het toptarief van de inkomstenbelasting. De verwachte tariefschijven zijn voor niet-AOW’ers:

 

Box 1 Belastbaar inkomen meer dan (€) Maar niet meer dan (€) Tarief
Schijf 1 38.441 35,82%
Schijf 2 38.441 76.817 37,48%
Schijf 3 76.817 49,50%

 

Aftrekbare kosten niet-zelfstandige werkruimte

Kosten en lasten die verband houden met een niet-zelfstandige werkruimte in een tot het ondernemingsvermogen behorende woning, komen niet voor aftrek in aanmerking, als die in een verhuursituatie door een huurder plegen te worden gedragen (huurderslasten).

Tarief box 2

Het tarief in de tweede schijf van box 2 wordt met 2%-punt verlaagd naar 31%. Het toptarief voor aanmerkelijkbelanghouders komt hierdoor uit op 48,80%.

Dubbeltelling bij excessief lenen bij samenwerkingsverbanden

Verplichtingen die voortkomen uit de verbondenheid van de participanten in een samenwerkingsverband, worden uitgesloten van het schuldenbegrip.

Daarnaast wordt een samentelbepaling ingevoerd voor situaties waarin een schuld voor meer dan de nominale waarde bij verschillende belastingplichtigen die participeren in een samenwerkingsverband in aanmerking wordt genomen bij de berekening van het fictief regulier voordeel.

Vrijstelling box 3 aardbevingsschade

Voor bepaalde vermogensrechten in verband met het herstel van aardbevingsschade in Groningen en Noord-Drenthe komt een specifieke vrijstelling in box 3.

Aanvullend rechtsherstel

Belastingplichtigen met een aanslag die na het Kerstarrest van 24 december 2021 is of wordt opgelegd, kunnen het formulier ‘opgaaf werkelijk rendement’ invullen, als hun werkelijk rendement lager was dan het veronderstelde forfaitaire rendement. Indiening van dit formulier wordt gezien als verzoek om ambtshalve vermindering.

Voor belastingplichtigen met aanslagen uit de jaren 2019 en 2020 geldt dat zij voor het verstrijken van de vijfjaarstermijn een verzoek tot ambtshalve vermindering moeten indienen. Belastingplichtigen met aanslagen uit het jaar 2019 hebben hier tot het eind van dit jaar de tijd voor, belastingplichtigen met aanslagen uit het jaar 2020 hebben nog tot eind 2025 de tijd.

Voor belastingplichtigen met aanslagen uit de jaren 2017 en 2018 geldt dat zij al een verzoek tot ambtshalve vermindering moeten hebben ingediend om gebruik te kunnen maken van het formulier.

Aftrek ziektekosten

Voor het bezoeken van een arts, ziekenhuis of apotheek is een vast bedrag van € 0,23 per kilometer aftrekbaar. Mensen die door een ernstige ziekte of handicap extra vervoerskosten hebben, mogen daarnaast een vast bedrag van € 925 aftrekken.

Bonnen bewaren van bijvoorbeeld brandstof, verzekering, of aanpassingen aan de auto is niet meer nodig. Reiskosten gemaakt met de taxi of het openbaar vervoer blijven aftrekbaar tegen werkelijk gemaakte kosten.

Uitbetaling heffingskorting

De uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner geboren op of na 1 januari 1963 wordt gedeeltelijk teruggebracht. De maatregel is gericht op eenverdiener huishoudens die anders een lager besteedbaar inkomen overhouden dan een bijstandspaar. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2028.

Vennootschapsbelasting

Giftenaftrek in bv

Met ingang van 1 januari 2025 zijn giften in de Vpb niet meer aftrekbaar. Daarbij worden gedane giften als winstuitdeling aan de aandeelhouder in aanmerking genomen.

Liquidatieregeling

De liquidatieregeling wordt op twee onderdelen gewijzigd. De eerste voorgestelde wijziging betreft de berekening van het voor de deelneming opgeofferde bedrag, dat nodig is om het in aanmerking te nemen liquidatieverlies te bepalen. De tweede voorgestelde wijziging heeft betrekking op de zogenoemde tussenhoudsterbepaling in de liquidatieverliesregeling.

Generieke renteaftrekbeperking

Het percentage wordt verhoogd van 20% naar 25% van de gecorrigeerde fiscale winst.

Kwijtscheldingswinstvrijstelling

Voor situaties met te verrekenen verliezen van meer dan € 1 miljoen wordt de kwijtscheldingswinst volledig vrijgesteld voor zover de kwijtscheldingswinst de overigens in het jaar geleden verliezen en de nog te verrekenen verliezen uit het verleden overtreft. Hiermee wordt de samenloop met de in 2022 aangepaste verliesverrekeningsregels geregeld.

Loonheffing

Eindheffing doorlopend afwisselend gebruik bestelauto

Het bedrag van de eindheffing wordt met ingang van 1 januari 2025 verhoogd van € 300 naar € 438 per jaar. Met ingang van 1 januari 2026 wordt het bedrag jaarlijks geïndexeerd.

30%-regeling

De versobering van de 30%-regeling uit het Belastingplan 2024 (’30-20-10-regeling’) wordt grotendeels teruggedraaid en de maximale onbelaste vergoeding wordt op een constant forfait van 27% gesteld per 1 januari 2027.

In de jaren 2025 en 2026 geldt voor alle ingekomen werknemers een percentage van 30%. Verder wordt de salarisnorm verhoogd van € 46.107 naar € 50.436 (prijzen 2024) en de salarisnorm voor ingekomen werknemers jonger dan 30 jaar met een mastergraad van € 35.048 naar € 38.338 (prijzen 2024).

Voor ingekomen werknemers die vóór 2024 de 30%-regeling hebben toegepast geldt respecterend overgangsrecht. Voor hen blijft tot het einde van de looptijd een percentage van 30% gelden en de oude (geïndexeerde) salarisnormen.

De afschaffing van de partiële buitenlandse belastingplicht voor ingekomen werknemers per 1 januari 2025 blijft in stand met overgangsrecht voor bestaande gevallen.

Omzetbelasting

Aftrekherziening onroerende investeringsdiensten

De herzieningsregeling zoals die al geldt voor (on)roerende investeringsgoederen wordt uitgebreid naar diensten aan onroerende zaken van tenminste € 30.000 zoals verbouwingen en groot onderhoud. De herzieningstermijn is vijf jaar. De eerder toegepaste btw-aftrek wordt elk jaar, telkens voor 1/5 deel, vergeleken met het gebruik van de dienst in dat jaar. Er is overgangsrecht opgenomen in de vorm van een uitgestelde inwerkingtreding per 1 januari 2026.

Verlaagd tarief logies

Het verlaagde btw-tarief voor het verstrekken van logies binnen het kader van het hotel-, pension- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar slechts voor een korte periode verblijf houden en voor bepaalde culturele goederen en diensten wordt afgeschaft met ingang van het jaar 2026.

Het huidige lage btw-tarief voor kampeerterreinen blijft behouden en is uitgezonderd van de verhoging.

Verder gaat een uitzondering gelden voor het verlenen van toegang tot attractieparken, speel- en siertuinen, en andere dergelijke primair en permanent voor vermaak en dagrecreatie ingerichte voorzieningen, circussen, dierentuinen en bioscopen.

Ook voor bepaalde culturele goederen en diensten wordt het verlaagde tarief afgeschaft. Sportverenigingen vallen buiten deze maatregel en voor leermiddelen voor leerlingen tot 18 jaar komt een compensatie.

Overdrachtsbelasting

Het algemeen tarief voor woningen, die niet bestemd zijn voor eigen bewoning of als starterswoning wordt met ingang van 1 januari 2026 verlaagd van 10,4% naar 8%.

Bedrijfsopvolgingsregeling

Vanaf 1 januari 2025 wordt de bezitseis bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) verlaagd naar drie jaar. Ook de voortzettingseis wordt verlaagd van vijf naar drie jaar.

Vanaf 1 januari 2026 wordt de toegang tot de BOR en DSR beperkt tot gewone aandelen met een minimaal belang van 5%. Daarnaast wordt onbedoeld gebruik van de BOR via rollatorinvesteringen en dubbel-BOR tegengegaan.

Overig

De salderingsregeling voor de teruglevering van hernieuwbare energie door kleinverbruikers wordt afgeschaft per 1 januari 2027.

 

Heb je vragen?

 

 

We helpen je graag! Stuur een mail aan fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.