Met ingang van 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium voor schijnzelfstandigheid opgeheven. Bedrijven en organisaties die zzp’ers inhuren kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen als dat niet volgens de regels van de Wet DBA gaat.
Gelijktrekking arbeidscontractvormen
Naast het opstarten van de handhaving, worden ook de verschillende arbeidscontractvormen gelijker getrokken. Dit wordt gedaan door verdere uitwerking van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en de (versnelde) afbouw van de zelfstandigenaftrek.
Naheffing
In het eerste jaar krijgen werkgevers en werknemers nog geen verkrijgboete als zij bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. Wanneer een bedrijf of organisatie niet voldoet aan de regels, kan de Belastingdienst een naheffing opleggen, dit kan tot maximaal 5 jaar terug. De terugwerkende kracht naheffing is mogelijk tot 1 januari 2025, de datum van opheffing van het handhavingsmoratorium.
Modelovereenkomsten
Per 6 september 2024 is de Belastingdienst gestopt met het beoordelen van modelovereenkomsten. Volgens het kabinet is het huidige gebruik van de overeenkomsten niet langer houdbaar. De beoordeling van een arbeidsrelatie is afhankelijk van hoe in de praktijk wordt gewerkt en niet van de afspraken die op papier staan.
Modelovereenkomsten mogen ook na 6 september 2024 worden gebruikt, zolang ze nog geldig zijn. Let op: ze geven alleen zekerheid als opdrachtgever en opdrachtnemer werken zoals staat beschreven in de overeenkomst.
De juridische kant lezen van zzp’ers en arbeidsovereenkomsten? Klik hier.
Bron: Nieuwsbericht Ministerie van Financiën, 6 september 2024 en Kamerbrief 6 september 2024, 2024-0000438328