Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
9 oktober 2024 Financieren

Financierstips ING Bank

Igo Galama Erkend Financieringsspecialist (EFM)

De Financieringsdesk van Auxilium Adviesgroep werkt nauw samen met de grootbanken zoals de ING Bank. Vanuit deze samenwerking was Ron van der Veer op 19 september aanwezig bij de laatste Financieringsupdate over de financiering van overnames.

In dit webinar gaf Ron van der Veer praktische tips over hoe je de kwaliteit van aanvragen daar waar nodig verder kunnen verbeteren. Hoe beter de opzet van de aanvraag, hoe korter de doorlooptijd. En een snellere beoordeling leidt tot betere tarieven en voorwaarden. Kortom waardevolle tips!

Doe je voordeel met de tips van Ron van der Veer van de ING Bank

 

1. Accountant: pak de regie, jij bent de adviseur van jouw klant!

Neem de regie als adviseur en bekijk en benoem de samenhang en wijzigingen tussen de diverse onderwerpen, zoals bij:

  • een veranderende bedrijfsstrategie
  • gewijzigde risico’s
  • een andere financieringsbereidheid van de bank/financier
  • de doelstelling van de verkoper
  • de marktomstandigheden

Al deze onderwerpen hebben een relatie met elkaar en gevolgen voor het financieringstraject. Op tijd in actie komen is onze tip om het traject te laten slagen. Spar hierover met andere partijen.

2. Breng de risico’s en het ‘waarom’ objectief in kaart

Een bank is altijd risicomijdend, daarbij horen strakke voorwaarden en meestal een persoonlijke betrokkenheid. Naast een goed oordeel over het continuïteitsperspectief en hoe de ondernemer/onderneming dit wil bereiken. Daarbij is het belangrijk de ondernemerskwaliteiten goed in beeld te brengen en te verwoorden, om deze ‘waarom’-vraag voor de financieringsaanvraag te beantwoorden.

3. Toets vooraf wat haalbaar is

Bij elke aanvraag geldt: toon aan of licht toe, ook wel comply or explain genoemd. Dit houdt in, probeer te kijken of een aanvraag binnen de voorwaarden en ratio’s die er gelden past. Mocht dit niet lukken, leg dan uit waarom er redenen zijn om het wel te doen. Deze reden moeten wel geloofwaardig zijn in relatie tot de markt waarin klant opereert. Financieren is zeker geen exacte wetenschap en er zijn geen 100% afvink-lijstjes. Kortom toets vooraf op de hoofdlijnen.

4. Het memorandum als werkdocument voor elke stakeholder op elk moment

Een memorandum is voor alle partijen een werkdocument, niet alleen voor de financier. Houd daarbij de lezer in gedachte. Een koper heeft andere aandachtspunten en informatiebehoeften dan de financier. En er zijn verschillen in prioriteiten en tijdsdruk bij partijen.

5. Een ondernemer kijkt anders naar zijn onderneming en schetst mogelijk een ander beeld

Als laatste geldt zeker het motto: ‘de-vent-en-de-tent’ en ‘de-vrouw-en-het-gebouw”. Het zijn tegeltjeswaarheden, maar ze verdienen de juiste aandacht. Bij wijziging in het management kun je zomaar een ander bedrijf hebben, zeker bij een bedrijfsovername.

Open deuren?

Het lijken open deuren, maar in de praktijk zien wij dat deze aandachtpunten vaak onderbelicht zijn. Ze kunnen beslissend zijn voor een goed aanvraagdossier en snelheid geven in het proces bij het verkrijgen van een financiering tegen gunstige voorwaarden en tarieven.

Meer weten?

Wil je meer weten over een financieringstraject of graag vooraf hierover met ons van gedachte wisselen? Neem contact op, wij denken graag met je mee en kunnen je helpen om een goed kredietmemorandum op te stellen. We kunnen ook het gehele financieringstraject tegen een vaste prijs voor je uit te voeren.

Auxilium heeft korte lijnen met vaste mensen bij de banken of financiers waardoor wij sneller kunnen schakelen. Verder heeft Auxilium afspraken met de meeste financiers waardoor wij vaak inkoopvoordelen kunnen aanbieden als de aanvraag via Auxilium wordt ingediend.

Contact opnemen met het team financieren

Volg ons periodiek webinar financieren!