Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
9 oktober 2024 Fiscaal

Bezwaar voorlopige aanslag

Helpdeskvraag

Mijn klant heeft gevraagd om bezwaar te maken tegen de villataks, de terugwerkende kracht voor het bepalen van het forfait voor de spaartegoeden in box 3 en het excessief lenen.

Ze willen dat dit gelijk wordt gedaan, omdat ze hebben gelezen dat er haast is om dit op tijd te regelen. Maar dit is echter niet mogelijk: het opleggen van de definitieve aanslag inkomstenbelasting wordt aangehouden door de Belastingdienst in verband met de box-3 problematiek. Is het mogelijk om bezwaar te maken tegen een voorlopige aanslag?

Ons antwoord

Tegen een voorlopige aanslag in de inkomstenbelasting kan geen bezwaar worden gemaakt. Dit is vastgelegd in artikel 9.5 van de Wet IB 2001. Maar een belastingplichtige kan wel de inspecteur verzoeken om de voorlopige aanslag te herzien.

Als de inspecteur dit herzieningsverzoek geheel of gedeeltelijk afwijst, wordt deze afwijzing beschouwd als een voor bezwaar vatbare beschikking. Tegen deze beschikking kan wel bezwaar worden aangetekend. De Belastingdienst neemt contact op met de belastingplichtige voordat ze een herzieningsverzoek afwijzen.

De termijn voor het instellen van bezwaar tegen de afwijzing van een herzieningsverzoek eindigt op de dag van de dagtekening van de definitieve aanslag waarmee de voorlopige aanslag wordt verrekend.

De vraag is echter waar je dan precies bezwaar tegen maakt. De bezwaarprocedure bij de voorlopige aanslag is bedoeld om eventuele fouten en onjuistheden in de voorlopige aanslag te corrigeren. Een eventueel inhoudelijke discussie over de genoemde geschilpunten volgt na een bezwaar tegen de definitieve aanslag.

Ons advies is daarom om pas bezwaar te maken binnen zes weken na ontvangst van de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Eerder bezwaar maken is ook niet nodig. In onze modellenbibliotheek kun je verschillende modelbezwaarschriften vinden.

Hulp nodig?

 

 

We helpen je graag! Stuur een mail aan fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.