Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
22 oktober 2024 Financieren

Financier in de schijnwerpers: ABN AMRO Lease

Igo Galama Erkend Financieringsspecialist (EFM)

De Financieringsdesk van Auxilium werkt nauw samen met de diverse grootbanken en zo ook met de ABN AMRO.

Leasing

Tijdens ons periodiek overleg met de ABN AMRO hebben we gesproken over leasing. Het laatste kwartaal van het jaar is de periode waarin ondernemers plannen en begrotingen maken voor het volgende jaar. In deze planning wordt vaak ook het plan meegenomen om (vervangings) investeringen te gaan doen. Zeker in de huidige periode van verduurzaming worden investeringen scherp onder de loep genomen door ondernemers, vaak samen met jullie als accountant.

Een lease-product kan hierbij een interessante optie zijn voor financiering van de geplande investeringen. Ook als verduurzamen en elektrificatie onderwerp van gesprek is. In deze informatie van ABN AMRO Lease (ook wel ABN AMRO Asset Based Finance genoemd) wordt alles op een rij gezet zodat je een handig overzicht hebt dat interessant kan zijn voor jouw klant.

Tot een bedrag van €250.000 wordt meestal gebruik gemaakt van een financial lease of pandlease.

Wat is pandlease?

Je kan deze leasevorm vergelijken met lenen. De klant is en blijft zowel juridisch als economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. De bank heeft een pandrecht op het object als zekerheid, ook wel verpanding genoemd. Het leaseobject blijft op de balans staan.  Klant koopt en betaalt de leverancier inclusief de btw. De bank financiert alleen het factuurbedrag exclusief de btw. De leasetermijn is exclusief btw.

Pandlease in het kort

  • Klant doet de aankoop
  • De klant voldoet leverancier inclusief de btw
  • Financieringsbedrag = factuurbedrag exclusief de btw
  • Maandtermijn zonder btw (vergelijkbaar met een lening

Wat is financial lease

Bij financial lease staat het bedrijfsmiddel op de balans. De klant is economisch eigenaar. De bank koopt het leaseobject direct van de leverancier en wordt hierdoor juridisch eigenaar. Na het einde van de leasetermijn heeft de klant een koopoptie (meestal 1% van de oorspronkelijke koopsom, minimaal €100) en na betaling hiervan wordt de klant ook juridisch eigenaar van het object. De bank betaalt de factuur van de leverancier inclusief de btw. Maandelijks betaalt de klant de leasetermijn plus de btw. Voordeel is dat klant bij aanvang niet meteen het hele btw-bedrag hoeft te betalen.

Financial lease in het kort

  • Bank doet de aankoop (factuur ook op naam van bank)
  • Bank voldoet leverancier (inclusief de btw)
  • Financieringsbedrag = factuurbedrag exclusief de btw
  • Leasetermijn + 21% btw (maandelijkse factuur)

Voordelen van Financial lease

  • Rente-aanbod is 6 maanden geldig
  • De klant hoeft bij financial lease de btw niet voor te financieren
  • Passende looptijden in relatie met het object
  • Financiering kan sneller worden geregeld
  • Pricing voordeliger dan bij krediet en via Auxilum ontvang je een extra voordeel van een 0,50% (50bp)

Meer weten?

Wil je meer weten over een lease product of heb je een financieringsaanvraag waarover je wilt klankborden? Neem contact met ons op: wij denken graag met je mee en kunnen je helpen bij een financieringstraject. Als onafhankelijk Intermediair halen wij het beste aanbod voor jouw klant uit de markt!

Auxilium heeft korte lijnen met diverse contactpersonen bij de bank of financiers waardoor wij snel kunnen schakelen. En Auxilium heeft financieringsafspraken met de meeste financiers waardoor wij vaak inkoopvoordelen kunnen aanbieden als de aanvraag via Auxilium wordt ingediend. Zorg ervoor dat je jouw klanten laat meeprofiteren van onze kennis en kostenvoordelen!

Neem contact op met het team van Financieren

Volg ons periodiek webinar financieren!