Giften kunnen onder voorwaarden in aftrek worden gebracht van het inkomen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen normale giften en periodieke giften.
Bij gewone giften geldt een drempel. De giften moeten ten minste €60 zijn en ten minste 1% van het verzamelinkomen voor toepassing van de persoonsgebonden aftrek zijn. Daarnaast geldt een maximale aftrek van 10% van het verzamelinkomen.
Voor periodieke giften gelden deze drempels niet. Elke euro van een periodieke gift is aftrekbaar van het verzamelinkomen en leidt daarmee tot minder heffing van inkomstenbelasting.
Voor periodieke giften gelden daarom wel bijzondere voorwaarden. Een periodieke gift is een gift:
• die vaste en gelijkmatige betalingen kent
• die uiterlijk eindigt bij overlijden
• die wordt gedaan aan kwalificerende instellingen (ANBI) of verenigingen
• die schriftelijk is aangegaan, via een notariële of een onderhandse akte
• die een looptijd heeft van vijf jaar of meer
De som van de gezamenlijk periodieke giften die een belastingplichtige in aftrek kan brengen, is in 2024 maximaal €250.000 per jaar. Met ingang van 1 januari 2025 wordt dit waarschijnlijk verruimd naar 1,5 miljoen euro.
De Kennisgroep heeft een standpunt gepubliceerd, waarmee er meer duidelijkheid is over periodieke giften.
Belastingplichtige willen vaak een eindtijd verbinden aan de periodieke gift. Daarmee kunnen zij na een minimale periode van vijf jaar weer een nieuwe keuze maken in de goede doelen die zij willen steunen.
Als de looptijd van de periodieke gift in de akte is beperkt tot 5 jaar, dan kwalificeert een periodieke gift die daarna nog wordt gedaan aan de betreffende instelling of vereniging niet meer als een aftrekbare periodieke gift. De looptijd van de akte is verlopen, zodat niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden van een periodieke gift. Om recht te behouden op aftrek voor die periodieke gift moeten de belastingplichtige en de instelling of vereniging een nieuwe akte tekenen.
Hulp nodig?
We helpen je graag! Stuur een mail aan fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.