Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17

De psychologie van financiële besluitvorming

Goed voor 4 uur binnen PE-portfolio verplicht thema duurzaamheid NBA

Cursusinformatie

Alle handige informatie op een rijtje
Waar Leusden, Auxilium Adviesgroep
Wanneer 3 juni 2024
Tijd 12:45-17:00 uur
Prijs Leden: € 495 | Niet-leden: € 545
alle cursusdata

Waarom slimme mensen soms domme fouten maken

Psychologie van financiële besluitvorming focust op de manier hoe keuzegedrag duurzame besluitvorming beïnvloedt. Mensen zijn volgens Nobelprijswinnaar Herbert Simon psychologisch goed uitgerust om simpele besluiten voor de korte termijn te nemen. Van de meeste besluiten die genomen moeten worden, wordt de werkelijke impact pas later zichtbaar. De psychologische processen die de financiële denkfouten van finance professionals beïnvloeden staan in deze cursus centraal.

Onder begeleiding van gedragswetenschapper Andreas Wismeijer maken we in deze cursus kennis met de meest gemaakte denkfouten, cognitieve vooroordelen en vooringenomenheden onder financials. Er zijn veel voorbeelden die aantonen dat mensen lang niet zulke rationele beslissers zijn als wij denken. Zo blijkt dat we meer moeite hebben om de stekker uit een project te trekken als we er meer tijd en geld in hebben gestoken. Emotioneel begrijpelijk, maar rationeel vaak een verkeerd besluit. En hoe verklaar je dat mensen nog steeds meedoen aan de Staatsloterij?

Niets menselijks is de financial vreemd, dus ook zij kennen een waslijst aan denkfouten die hun besluitvorming beïnvloeden. Door te duiken in de psychologische achtergronden van financiële besluitvormingsprocessen krijg je meer inzicht in deze valkuilen. Dit stelt je beter in staat bent om financiële doelen te behalen.

De cursus brengt deelnemers op een interactieve manier op de hoogte van de stand van zaken in de wetenschappelijke literatuur. We gebruiken daarbij veel aansprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van financiële professionals.

Met het volgen van deze cursus mag je 4 uur voor het verplichte thema duurzaamheid 2023/2024 in jouw PE-Portfolio schrijven. Accountants moeten 8 studie-uren besteden aan het thema ‘duurzaamheid’. 

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • De rol van risico en onzekerheid bij de waardering van economische uitkomsten
  • Veelvoorkomende denkfouten bij het maken van inschattingen en het doen van voorspellingen (o.a. biases/ heuristieken, negeren statistiek)
  • Hoe eerdere ervaringen en track records het geregeld winnen van de huidige feiten
  • De rol van sociale prikkels en groepsdruk in keuzeprocessen
  • Weerstand tegen veranderingen en het stopzetten van falende projecten
  • Financiële markten: de slimste wint of zij die hun emoties beheersen?

Leerdoelen

Tijdens de training gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Kennis maken met de psychologische wetenschap van financiële besluitvorming
  • Inzicht krijgen in hoe je de meest voorkomende financiële denkfouten kunt vermijden

Deze cursus is te gebruiken voor het verplichte onderwerp duurzaamheid indien maatschappelijke ontwikkelingen als een gezonde werkomgeving, een veilige en duurzame arbeidsrelatie, duurzame inzetbaarheid en duurzame advisering in jou leerdoel(en) terugkomen. Wanneer je met deze cursus enkel beoogd te reflecteren op jouw eigen handelen (eigen vaardigheid), is deze cursus bedoeld voor het aanscherpen van persoonlijke vaardigheden en niet onder het verplichte onderwerp te scharen.

 

03-06-2024 Leusden, Auxilium Adviesgroep

Schrijf je nu in!

Schrijf je hier in voor de De psychologie van financiële besluitvorming cursus.

Gerelateerde cursussen