Psychologie van financiële besluitvorming focust op de manier hoe keuzegedrag duurzame besluitvorming beïnvloedt. Mensen zijn volgens Nobelprijswinnaar Herbert Simon psychologisch goed uitgerust om simpele besluiten voor de korte termijn te nemen. Van de meeste besluiten die genomen moeten worden, wordt de werkelijke impact pas later zichtbaar. De psychologische processen die de financiële denkfouten van finance professionals beïnvloeden staan in deze cursus centraal.
Onder begeleiding van gedragswetenschapper Andreas Wismeijer maken we in deze cursus kennis met de meest gemaakte denkfouten, cognitieve vooroordelen en vooringenomenheden onder financials. Er zijn veel voorbeelden die aantonen dat mensen lang niet zulke rationele beslissers zijn als wij denken. Zo blijkt dat we meer moeite hebben om de stekker uit een project te trekken als we er meer tijd en geld in hebben gestoken. Emotioneel begrijpelijk, maar rationeel vaak een verkeerd besluit. En hoe verklaar je dat mensen nog steeds meedoen aan de Staatsloterij?
Niets menselijks is de financial vreemd, dus ook zij kennen een waslijst aan denkfouten die hun besluitvorming beïnvloeden. Door te duiken in de psychologische achtergronden van financiële besluitvormingsprocessen krijg je meer inzicht in deze valkuilen. Dit stelt je beter in staat bent om financiële doelen te behalen.
De cursus brengt deelnemers op een interactieve manier op de hoogte van de stand van zaken in de wetenschappelijke literatuur. We gebruiken daarbij veel aansprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van financiële professionals.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
Tijdens de training gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:
Schrijf je hier in voor de De psychologie van financiële besluitvorming cursus.