Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
16 juli 2024 Accountancy

Klantonderzoeken door de bank, wat zijn de procedures voor een mkb-accountantskantoor

Helpdeskvraag

‘Ik ontvang steeds vaker verzoeken van banken om informatie over mijn klanten te geven (KYC: know your customer). Ik heb een mkb-kantoor, waar moet ik aan meewerken en hoe moet ik dit aanpakken? En welke COS is hiervoor van toepassing?’

Antwoord

Banken en accountants voeren beide klantonderzoeken uit volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Soms vragen banken om aanvullende informatie van accountants, maar deze verzoeken zijn vaak onduidelijk. Daardoor konden veel mkb-accountants niet voldoen aan deze verzoeken. Met gevolg dat het openen van een bankrekening of het verkrijgen van financiering lastig was. Dit probleem kwam vaak door de formulering van de verzoeken, zoals het vragen om controle van een groepsstructuur zonder controle-opdracht of om zekerheid over de herkomst van vermogensbestanddelen.

De NBA en Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben afspraken gemaakt over de informatie uitvraag over cliënten. Er is een standaardvraagstelling geformuleerd voor drie veelvoorkomende situaties:

  1. de UBO, mededeling UBO
  2. groepsstructuur, mededeling groepsstructuur
  3. herkomst van vermogen, mededeling herkomst vermogensbestanddeel

Bankmedewerkers kunnen deze standaardvragen gebruiken om externe bevestigingen van accountants te verkrijgen, waarop accountants kunnen reageren met een standaard geformuleerde accountantsmededeling.

Deze accountantsmededelingen vallen onder overige opdrachten en zijn voorzien van de gebruikelijke kwaliteitswaarborgen en een deugdelijke grondslag, zoals vereist door de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA). Het zijn geen assurance-producten. De NVB informeert de leden, waarna de banken zelf beslissen hoe ze deze mededelingen in hun KYC-processen toepassen. Over twee jaar wordt deze werkwijze geëvalueerd.

Een accountantsmededeling moet een deugdelijke grondslag hebben en worden geborgd door de VGBA. De mededeling kwalificeert zich voor accountants als een overige opdracht. Dit betekent dat dit geen NVKS opdracht is zoals een assurance of een aan assurance verwante opdracht.

Voor leden van Auxilium

Op basis van deze afspraken zijn er drie voorbeeld accountantsmededelingen door de NBA opgesteld. Voor leden van Auxilium zijn de accountantsmededelingen opgenomen in de modellenbibliotheek van MijnAuxilium (Toegevoegd onder categorie Compliance, sub. Wwft).

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: