Ongeveer tweederde van alle dga’s met pensioen in eigen beheer heeft in de jaren 2017-2019 gekozen voor afkoop van het pensioen of omzetting in een ODV (oudedagsverplichting). Bij dit uitfaseren van het pensioen gingen vaak rechten van de partner verloren. Rechten die de partner had toen het pensioen nog pensioen was. Deze rechten komen naar voren bij een scheiding of als de dga als eerste komt te overlijden. Daarom was het belangrijk – afhankelijk van de specifieke situatie – om een afspraak te maken over de compensatie van dit verlies.
Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en komen de eerste rechterlijke uitspraken over deze situaties. Daarbij is de vraag: moet er worden gecompenseerd en zo ja, hoeveel? Recent speelde een echtscheidingszaak voor Rechtbank Den Haag. Op grond van de huwelijkse voorwaarden had de partner bij een scheiding geen recht op een deel van het ouderdomspensioen, maar wel op het volledige bijzonder partnerpensioen (het tot de scheiding opgebouwde partnerpensioen). De dga heeft ervoor gekozen het pensioen in 2017 om te zetten in een ODV, waardoor dat recht van de partner verloren ging. Uit de publicatie van de rechtspraak blijkt niet of een afspraak over compensatie is gemaakt, er wordt verwezen naar een memo dat eerder door Auxilium Adviesgroep als ‘praatstuk’ voor de accountant is opgesteld.
Samengevat luidt de uitspraak van de rechter dat de ex-partner recht heeft op compensatie. De compensatie is in deze zaak vastgesteld op basis van het door Auxilium berekende bedrag.
Er is hoger beroep ingesteld, maar het is bij ons niet bekend of dat ook het pensioen en de compensatie betreft. Het is dus nog even afwachten wat het definitieve oordeel wordt.