Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
8 mei 2024 Financieren

Oei ik groei, garantieoplossingen bij groeistuipen

Marco Kastelein Financieringsspecialist
Financierings-apk

Gracher en Auxilium Financieren bieden het mkb unieke garantieoplossing bij groeistuipen

Het team Financieren is in de afgelopen periode betrokken geweest bij een casus van een machinebouwer die fors groeit en hierdoor een financieringsbehoefte heeft. Deze ondernemer heeft een unieke machine ontwikkeld waarmee warmte die ontstaat in het productieproces, wordt omgezet in energie. Juist in de huidige markt is hier veel vraag naar. Veel grote internationale bedrijven hebben hun interesse al getoond en hierdoor heeft het bedrijf een overvolle orderportefeuille. Goed nieuws dus! Maar deze groei kost werkkapitaal. Voorraden moeten worden ingekocht en afnemers vragen soms bankgarantiestellingen in grotere projecten. Deze bankgarantie wil de bank vaak afgegeven onder inperking van het krediet of tegen verpand spaargeld. Kortom dit kost liquiditeiten.

Juist deze liquiditeiten zijn nu hard nodig om de groei voor te financieren. Samen met onze accountmanager van Gracher, Bjorn Beenes hebben we deze casus ‘opgelost’ en dit bedrijf verder kunnen helpen.

Bjorn Beenes : “Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Middelgrote bedrijven lopen in de praktijk vaak tegen een muur op als ze garanties willen afsluiten. Banken achten de borgstelling vaak te groot in verhouding tot het werkkapitaal, terwijl verzekeraars de gevraagde faciliteit vanuit financieel opzicht juist te klein vinden. Gracher Surety Nederland biedt in dat geval uitkomst.”

 

Opmerkelijk

Machinebouw- en installatiebedrijven, olie- en gasleveranciers, aannemers en constructiebedrijven, ze hebben er allemaal mee te maken: garanties. Binnen het traject van order-ontwikkeling-levering zijn garanties onmisbaar. Voor een soepele transactie, maar ook om de continuïteit te waarborgen. Opmerkelijk dus dat het voor middelgrote bedrijven, bedrijven met een omzet tot zo’n 20-30 miljoen euro, zo lastig is om risico’s af te dekken.

Banken

Het heeft alles te maken met het feit dat banken steeds voorzichtiger worden, al dan niet vanwege (dreigende) regelgeving. Met de toenemende druk om grotere buffers aan te houden om uitstaande leningen en risico’s af te dekken, hebben banken minder trek om garanties voor risicovolle projecten te verstrekken. Doen ze het wel, dan stellen ze de garanties vaak tegen 100% zekerheid door blokkades op de liquide middelen. Voor ondernemers doorgaans geen optie omdat dit het werkkapitaal (te) sterk beperkt.

Verzekeraars

Garanties via de verzekeraar winnen de laatste jaren steeds meer terrein. Gracher Surety Nederland heeft veel ervaring met het faciliteren van deze garanties. Groot voordeel is namelijk dat verzekeraars minder zekerheden vragen. Alleen, in Nederland is het wel zo dat dit voor verzekeraars pas interessant is als het gaat om faciliteiten vanaf +/- 3 miljoen euro. Ondernemers die garantiestelling tót dat bedrag zoeken, krijgen dan ook vaak nul op rekest.

Oplossing

Gracher Surety Nederland heeft echter de oplossing. Dankzij hun uitgebreide netwerk van (internationale) garantieverstrekkers, weten zij als garantiemakelaar óók voor middelgrote bedrijven de weg te vinden. Vooral in Duitsland waar zij goede contacten hebben, zijn verzekeraars welwillender om relatief bescheiden, projectmatige garanties af te geven. Voor veel bedrijven een uitkomst.

Win-winsituatie voor alle partijen

Het feit dat Gracher Surety Nederland via hun netwerk van Duitse verzekeraars bemiddelt, is ook interessant voor Nederlandse garantieverstrekkers. Voor banken biedt Gracher Surety Nederland een goed en veilig alternatief om hun risico te verminderen, zonder dat zij hun business naar een concurrerende bank zien vertrekken. Nederlandse verzekeraars kunnen op hun beurt hun bemiddeling inschakelen zodat ze hun klanten, ook al is de garantieaanvraag relatief klein, toch van dienst kunnen zijn.

Wil je weten wat dit financieringsproduct voor jouw klant kan betekenen?

Neem contact op met het team van Financieren.

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: