Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
6 februari 2023 Fiscaal

Belastingrente stijgt over aanslagen vennootschapsbelasting

Van 8% naar 10,5%

Per 1 maart 2023 stijgt de belastingrente over aanslagen vennootschapsbelasting van 8% naar 10,5%. De belastingrente wordt berekend over de periode 1 juli van het jaar volgend op het belastingjaar tot 6 weken na de datum van de aanslag. Als de Belastingdienst de aanslag conform de ingediende aangifte of het verzoek tot een voorlopige aanslag oplegt, dan is de renteperiode gemaximeerd op 19 weken (conform aangifte) respectievelijk 14 weken (conform verzoek voorlopige aanslag).

Bij een boekjaar dat afwijkt van het kalenderjaar begint de rentetermijn 6 maanden na afloop van dit afwijkende boekjaar.

Als je de aangifte vennootschapsbelasting 2022 voor 1 juni 2023 indient, of als je voor 1 mei 2023 een (nadere) voorlopige aanslag vennootschapsbelasting indient, wordt er geen belastingrente berekend.  Daarbij geldt wel de voorwaarde dat de belastingdienst de gegevens van de ingediende aangifte vennootschapsbelasting of het verzoek (nadere) voorlopige aanslag ongewijzigd verwerkt in de aanslag.

Meer informatie over belastingrente staat op deze website van de Belastingdienst. Hier staat onder andere informatie over de afwijkende rentetermijn bij gebroken boekjaren en navorderingsaanslagen.