Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
26 augustus 2024 Fiscaal

Box 1 verhoogde EWF (villatax)

Maak bezwaar voor jouw klant!

Belastingplichtigen die een eigen woning bezitten met een WOZ-waarde van meer dan €1.200.000 (2023), krijgen te maken met het hoogste eigenwoningforfait. Dit hoogste eigenwoningforfait is voor 2023 €4.200 plus 2.35% van de WOZ-waarde hoger dan €1.200.000. Dit eigenwoningforfait is substantieel hoger dan het eigenwoningforfait dat geldt voor woningen met een WOZ-waarde tot en met €1.200.000.

In de media en vakliteratuur gaan stemmen op, die stellen dat dit forfait mogelijk in strijd is met artikel 1 van het Eerste Protocol van het Europees Verdragen van de Mens (artikel 1 EP EVRM). Daarom adviseren wij een bezwaarschrift in te dienen. Het is wenselijk het bezwaar zoveel mogelijk toe te schrijven naar de persoonlijke situatie van jouw klant.

Voor leden van Auxilium is een model opgenomen in Mijn Auxilium – Modellenbibliotheek. Er zijn een aantal argumentaties opgenomen, die daarbij kunnen ondersteunen.   

Er is op dit moment (augustus 2024) niet bekend of er een collectief bezwaarprocedure loopt of wordt opgestart over dit onderwerp. Daarom moeten belastingplichtigen vooralsnog zelfstandig een procedure voeren tegen de Belastingdienst over dit onderwerp. Het is niet duidelijk of de Belastingdienst bezwaarschriften aanhoudt, in afwachting van andere uitspraken. De kans bestaat dat aanhouding niet wordt gehonoreerd en dat er een volledige procedure moet worden gevoerd.

Algemene opmerkingen over het voeren van bezwaar

Een bezwaarschrift is tijdig ingediend als het ter post is bezorgd binnen zes weken na dagtekening van de aanslag en als het daarna binnen een week is ontvangen door de Belastingdienst. Tegen het einde van een termijn is het raadzaam om stukken aangetekend te versturen. Daarmee worden discussies over al dan niet tijdige ter postbezorging vermeden.

Een bezwaarschrift ter behoud van rechten is ongemotiveerd, maar het dient wel te vermelden waartegen het bezwaar is gericht. Zonder een dergelijke vermelding kan de inspecteur het bezwaar niet-ontvankelijk verklaren.

In beginsel geeft het indienen van een bezwaarschrift recht op uitstel van betaling. Dit geldt echter slechts voor het deel van de aanslag dat ter discussie staat. Het verdient aanbeveling om uitdrukkelijk om dit uitstel te verzoeken en aan te geven om welk deel van de aanslag (kan ook 100%) dit gaat. Breng ook jouw klant op de hoogte van het feit dat hij het niet ter discussie staande deel wel moet betalen.

Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, heeft de belastingplichtige recht op een vergoeding van de kosten (forfaitair bepaald). Hier moet wel om worden verzocht, voordat op het bezwaar is beslist.

Het hoorrecht is een belangrijk instrument in de bezwaarfase. Mondeling zijn standpunten vaak veel beter te beargumenteren dan schriftelijk (‘heen-en-weer schrijven’). Wij adviseren hier slechts in uitzonderingsgevallen vanaf te zien.

Modellenbibliotheek

Voor leden van Auxilium is een model bezwaarschrift in de modellenbibliotheek opgenomen (zie de categorie inkomstenbelasting). De modellen zijn algemeen. Elk model moet voor gebruik getoetst worden op bruikbaarheid voor het gegeven geval. Daarnaast dient de inhoud van elk model waar nodig te worden aangepast aan de desbetreffende cliënt en diens omstandigheden.

Elk model wordt voorafgegaan door een korte toelichting. Daarin is ook te lezen voor welke gevallen het model benut kan worden, en waar zeker niet. De naam van het Word document eindigt op de datum en de maand waarin het model is gemaakt of aangepast. Suggesties en opmerkingen over de inhoud en de vorm zijn welkom. Het model werkt met invulvelden. Met behulp van de functietoets F11 kun je de invulvelden gebruiken.

DISCLAIMER Correct gebruik van de modellen is te allen tijde voor de verantwoordelijkheid en het risico van de gebruiker. Aan de modellen is uiterste zorg besteed. Auxilium Adviesgroep BV is evenwel niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de modellen.

Hulp nodig?

Wij kunnen je ondersteunen bij dit traject door te beoordelen of aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Je kunt hiervoor contact opnemen via fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.