Elke werkdag bereikbaar op 033 433 7217
9 april 2025 Fiscaal

De bedrijfsopvolgings-regeling en een dienstwoning

Helpdeskvraag

Mijn klant wil een werknemer een dienstwoning boven de onderneming aanbieden om in te wonen. Dit is handig voor toezicht op de bedrijfslocatie en de beveiliging. Maar wat betekent dit voor de bedrijfsopvolgingsregelingen, de belasting en het bedrijfsvermogen? En wat valt er onder de noemer dienstwoning?

Ons antwoord

Een dienstwoning wordt voor de bedrijfsopvolgingsregelingen niet als bedrijfsvermogen gezien. Een dienstwoning is een woning die een bedrijf aan een werknemer ter beschikking stelt om in te wonen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor toezicht op de bedrijfslocatie of voor beveiliging

In de inkomstenbelasting en de Successiewet zijn faciliteiten beschikbaar om ondernemingen fiscaal gunstig over te dragen. In de inkomstenbelasting zijn dit doorschuifregelingen – de belastingheffing wordt doorgeschoven naar de opvolgende verkrijger – en in de Successiewet zijn voorwaardelijke vrijstellingen beschikbaar.

Nieuwe regel: geen bedrijfsvermogen

Sinds 2024 worden onroerende zaken die ter beschikking worden gesteld niet meer aangemerkt als ondernemingsvermogen. De waarde van deze onroerende zaken wordt dan in beginsel belast met inkomstenbelasting (aanmerkelijkbelangheffing) en/of schenk- of erfbelasting.

Standpunt van de Kennisgroep

Op 28 maart 2025 heeft de kennisgroep een standpunt gegeven over het ter beschikking stellen van een dienstwoning aan een werknemer. De kennisgroep is van mening dat niet sprake is van ondernemingsvermogen en dat deze woning niet deelt in de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. De waarde van die woning wordt meegenomen in het bepalen van de belaste waarde van de onderneming (beleggingsvermogen).

De kennisgroep wijst erop dat dit ook al is aangegeven tijdens de parlementaire behandeling van de Wet aanpassing fiscale bedrijfsvolgingsfaciliteiten 2024. Dit standpunt is gegeven in het kader van de aanmerkelijkbelangheffing, maar geldt ook voor de faciliteit in de Successiewet. De Successiewet kent namelijk een gelijke bepaling over ter beschikking gesteld vastgoed.

Bedrijfsvermogen?

Stel, je werkt als beveiliger en je werkgever geeft je een woning dicht bij het bedrijf. Ondanks dat je daar woont om het bedrijf te beveiligen, wordt deze woning niet gezien als bedrijfsvermogen. De waarde van de woning wordt belast.

Een onderneming biedt een woning aan een werknemer aan voor toezicht op de bedrijfslocatie. Ondanks dat de woning noodzakelijk is voor het toezicht, wordt deze niet gezien als bedrijfsvermogen en deelt de overgang van de dienstwoning niet in de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.

Waardering dienstwoning

In de loonbelasting geldt bij het vaststellen van het loon een maximum huurprijs. Dit maximum kan de werkgever gebruiken bij het waarderen van het woongenot van de werknemer (loon in natura) of de huur die de werknemer moet betalen. Dit loon (in natura) wordt bepaald op de economische huurwaarde met een maximum van 18% van het jaarloon van de werknemer die de dienstwoning gebruikt (zie § 22.3.4 van het Handboek Loonheffingen 2025, versie maart 2025).

Voor de schenk- en erfbelasting is de WOZ-waarde de voorgeschreven waarde voor woning. Mogelijk heeft de waarderingsregel voor de loonbelasting invloed op de waarde van de woning. Het is daarom belangrijk om een juiste WOZ-waardebeschikking van de dienstwoning te hebben.

Onlangs heeft de Hoge Raad beslist dat de waarderingsregel van een woning in beginsel niet één op één geldt voor de waardebepaling van aandelen in een bv, waartoe een woning behoort. In die zin zou bij de waardering van deze aandelen rekening kunnen worden gehouden met de waardedruk die is af te leiden uit het feit dat de woning niet tegen een marktconforme huur rendabel wordt gemaakt.

Dus…

Een dienstwoning wordt sinds 2024 niet meer als bedrijfsvermogen gezien. Dit betekent dat de waarde van de woning bij bedrijfsopvolging belast wordt met inkomstenbelasting (aanmerkelijkbelangheffing) en/of schenk- of erfbelasting. Voor de loonbelasting wordt de waarde van het woongenot bepaald op basis van de economische huurwaarde, met een maximum van 18% van het jaarloon van de werknemer. Voor de schenk- en erfbelasting is normaal gesproken de WOZ-waarde van belang. Zorg altijd voor een juiste waardebepaling van de woning om fiscale gevolgen te minimaliseren.

Hulp nodig?

 

 

Het team Fiscaal helpt je graag!

Stuur een mail aan fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.