Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
16 juli 2024 Fiscaal

Minderheidsbelang dga en doorbetaaldloonregeling

Veel dga’s hebben niet rechtstreeks een belang in de bv waarin ze hun werkzaamheden verrichten, maar participeren via een persoonlijke holding in de werk-bv.

Vaak staat de dga op de loonlijst van deze holding en factureren ze een managementfee. Bij de verloning van het salaris, mag onder voorwaarden de zogenaamde doorbetaaldloonregeling worden toegepast.

Wat is de doorbetaaldloonregeling

De doorbetaaldloonregeling is een fiscale regeling die inhoudt dat wanneer een werknemer werkzaamheden verricht voor een andere werkgever (nevenbetrekking), en het loon uit deze nevenbetrekking moet afdragen aan de werkgever van de hoofdbetrekking, er alleen loonbelasting en premie volksverzekeringen ingehouden hoeft te worden op het loon uit de hoofdbetrekking. In andere woorden, de werk-bv hoeft geen loonbelasting in te houden, als het loon van de dga (managementfee) wordt uitbetaald aan de persoonlijke holding.

Doorbetaaldloonregeling bij privaatrechtelijk dienstbetrekking dga

Hof Den Bosch heeft op 26 juni 2024 een uitspraak gedaan over dga’s die een minderheidsbelang hadden in de werk-bv. Deze drie bestuurders van een werk-bv met een energiebedrijf houden via persoonlijke houdstervennootschappen ieder 5% van de aandelen in de werk-bv. De overige 85% van de aandelen zijn in handen van investeerders. Niet in geschil lijkt te zijn dat de dga’s in privaatrechtelijke dienstbetrekking zijn bij de werk-bv.

De werk-bv heeft managementovereenkomsten gesloten met de drie persoonlijke holdings. Op grond van deze overeenkomsten moet de werk-bv aan twee van deze holdings jaarlijks een vergoeding van € 135.000 betalen. Met de derde holding is de werk-bv een vergoeding van € 180.000 overeengekomen. De drie holdings hebben met hun aandeelhouders afgesproken dat zij voor de werk-bv bestuurswerkzaamheden verrichten.

Standpunt Belastingdienst

De Belastingdienst weigert voor de werkzaamheden van de bestuurders voor de werk-bv de doorbetaaldloonregeling toe te passen. De inspecteur stelt dat de bestuurders hun werkzaamheden voor de bv niet verrichten op grond van hun dienstbetrekking bij hun persoonlijke holdings. Daardoor zou de bv de hoofdwerkgever van de bestuurders zijn.

Daarnaast is de inspecteur van mening dat de doorbetaaldloonregeling bij een echte privaatrechtelijke dienstbetrekking alleen mag worden toegepast als de persoonlijke houdstervennootschappen voldoen aan een doorstootverplichting. Deze verplichting houdt in dat de holdings de volledige van de bv ontvangen managementvergoeding als loon uitbetalen aan de bestuurders.

Uitspraak Hof

Volgens het Hof is niet van belang of de bestuurders in een privaatrechtelijke dan wel een fictieve dienstbetrekking tot de werk-bv staan. De bestuurders verrichten hun werkzaamheden voor de bv in het kader van hun dienstbetrekking met hun persoonlijke houdstervennootschappen. Het feit dat zij in privé zijn benoemd tot statutair bestuurder, doet daar niets aan af.

Het Hof kan de doorstootverplichting van de managementfee niet vinden in de wettekst en ook niet in de bijbehorende parlementaire toelichting. De reikwijdte van de doorbetaaldloonregeling is niet ingeperkt tot een verlegging van de inhoudingsplicht voor de loonheffingen.

Conclusie

De conclusie is dat ook voor dga’s met een minderheidsbelang, de doorbetaaldloonregeling mag worden toegepast. Niet van belang is of sprake is van een privaatrechtelijke dienstbetrekking.

Let op: de doorbetaaldloonregeling is alleen van toepassing voor de loonheffingen. De werk-bv moet dus zelf de premie werknemersverzekeringen inhouden.

Wil je meer weten over premieplicht werknemersverzekeringen van de dga? Schrijf je dan in voor het webinar ‘De dga en de werknemersverzekering’ op 14 augustus a.s. Mijn collega Robin Reijnierse zet daarin de hoofdpunten van de premieplicht van de dga voor de werknemersverzekeringen op een rijtje.

Heb je een vraag over dit artikel of een fiscale (helpdesk)vraag?

Stuur jouw vraag naar fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl 

Een van onze fiscalisten neemt contact met je op!