Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
27 augustus 2024 Fiscaal

Huwelijkse voorwaarden & tariefsopstapje in de aanmerkelijk belangregeling

Helpdeskvraag

In 2024 wordt een dividenduitkering gedaan van €134.000 door een bv aan privé. De dga is op huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting gehuwd. Kan in dit geval twee keer gebruik worden gemaakt van het tariefsopstapje in de aanmerkelijk belangregeling?

Uitwerking

In dit geval kan inderdaad twee keer gebruik worden gemaakt van het tariefsopstapje.

Voor de inkomstenbelasting is het inkomen uit aanmerkelijk een gezamenlijk inkomstenbestanddeel dat vrijelijk verdeeld kan worden (artikel 2.17 Wet IB 2001).

Fiscaal partnerschap

Voorwaarde is dat sprake is van fiscaal partnerschap. Voor fiscaal partnerschap maakt het niet uit of de partners op huwelijkse voorwaarden gehuwd zijn. Zelfs samenwonen kan onder voorwaarden al voldoende zijn (artikel 1.2 Wet IB 2001).

Toedelen inkomen

Het inkomen uit aanmerkelijk belang (dividenduitkering) kan in de aangifte inkomstenbelasting deels aan beide partners worden toebedeeld, zodat twee keer het tariefsopstapje van €67.000 gebruikt kan worden.

Het tariefsopstapje wordt op jaarbasis bepaald (artikel 2.12 Wet IB 2001). Het is dus niet mogelijk om in een kalenderjaar meerdere keren het tariefsopstapje te gebruiken.

Voorlopige aanslag

Vraag je een voorlopige aanslag aan bij een dividenduitkering, vraag deze dan voor beide partners aan op basis van de gewenste verdeling.

Als je in de aangifte inkomstenbelasting gaat afwijken van de verdeling in de voorlopige aanslag, dan kan alsnog belastingrente verschuldigd zijn bij de partner die moet bijbetalen.

Zorgplicht

Wel is jouw zorgplicht een aandachtspunt. Met de partner die geen aanmerkelijk belang heeft, moet goed worden afgestemd dat extra inkomen wordt toebedeeld in de aangifte. Door dit extra inkomen moet deze partner meestal meer inkomstenbelasting betalen.

Maak eventueel afspraken over een onderlinge vergoeding voor de extra te betalen inkomstenbelasting. Leg dit ook schriftelijk in je dossier vast en liefst ook naar de klant zelf. Zo kan bij een eventuele echtscheiding of beëindiging samenwonen gedoe voor jou voorkomen worden.

Hulp nodig?

 

 

We helpen je graag! Stuur een mail aan fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.