Heeft jouw klant een pensioen, ODV, lijfrente en/of stamrecht in de bv? Kijk dan extra kritisch naar de activa van de bv! Zolang er voldoende liquide te maken activa zijn om de uitkeringen (te zijner tijd) te kunnen verrichten, is er geen vuiltje aan de lucht. Beschikt de bv niet (meer) over voldoende vermogen en heeft dit een zakelijke oorzaak, zoals verliezen van de onderneming? Dan kan een verzoek aan de Belastingdienst worden gedaan de oudedagsvoorziening niet voor verwezenlijking vatbaar te verklaren. Wordt dat toegekend, dan vervalt de verplichting zonder fiscale gevolgen en moet de bv direct daarna worden geliquideerd.
Te weinig activa?
Heeft de onderdekking (te weinig activa om aan de verplichting te voldoen) echter géén zakelijke oorzaak, dan is de situatie heel anders. Uit jurisprudentie van de laatste jaren blijkt dat een oplopende rekening courant, een dividenduitkering of bijvoorbeeld de afstempeling van aandelenkapitaal voor de inspecteur aanleiding kan zijn te stellen dat de oudedagsvoorziening is afgekocht, prijsgegeven of voorwerp van zekerheid is geworden. Allemaal verboden handelingen die leiden tot fiscale sancties. Sancties die voor bijvoorbeeld een pensioen in eigen beheer oplopen tot 70% heffing over de commerciële waarde van dat pensioen.
Moraal van dit verhaal
Is sprake van een oudedagsvoorziening in de bv en gaat er vermogen uit de bv naar privé, zorg dan dat er voldoende dekking in de bv achterblijft. Bestaan de benodigde activa (deels) uit een vordering op de dga, houd dan de aflossingscapaciteit in privé in de gaten. Bij het bepalen van de afloscapaciteit mag je de in de toekomst van de bv te ontvangen uitkeringen niet meerekenen.
Meer weten? Mariëtte Elling helpt je graag verder!