Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
18 maart 2021 Nieuws

Hoe financier ik verhuurd onroerend goed?

Voor de financiering van woningen, de transformatie van kantoren of bedrijfsruimten naar woningen en de verduurzaming van onroerend goed is toenemende interesse.
Gerrit van ‘t Veen Financieringsspecialist

De markt voor verhuurd onroerend goed is volop in beweging. Er is – ondanks dat de overdrachtsbelasting voor verhuurd onroerend goed gestegen is naar 8% -, aanhoudend sterke interesse van investeerders en daarmee een hoog transactievolume.

Wij krijgen steeds vaker vragen over het financieren van verhuurd onroerend goed. Ook als het gaat om de financiering van transformatie of verduurzaming van verhuurd onroerend goed en de acceptatiecriteria van geldverstrekkers. In de meeste gevallen kunnen wij de accountant en de ondernemer begeleiden naar een passende financieringsoplossing.

Geldverstrekkers spelen in op de financiering van verhuurd onroerend goed. Een aantal geldverstrekkers acteren helaas negatief door het hanteren van strengere acceptatierichtlijnen als het gevolg van portefeuillesturing, sectorbeleid en balansmanagement. Andere geldverstrekkers zijn afgelopen jaar juist positief ingesprongen op de ontwikkeling en hebben een specifieke verhuurhypotheek in de markt gezet.

Qua acceptatie zien wij dat geldverstrekkers enthousiast zijn over de financiering van woningen maar ook de transformatie van kantoren of bedrijfsruimten naar woningen en de verduurzaming van onroerend goed. Daarnaast zien wij dat er bij de financiering van verhuurd bedrijfsmatig en retail onroerend goed vaak meer mogelijk is dan vooraf gedacht werd en dat wij mogelijkheden kunnen creëren door in gesprek te gaan met meerdere partijen. Ondanks dat wij zien dat banken momenteel vaak geen verhuurd OG met als bestemming retail non- food willen financieren, vinden wij meestal toch een passende oplossing bij andere nieuwe financiers. Daarom denken wij graag als eerste mee in de haalbaarheid van een financiering. Per geldverstrekker gelden specifieke acceptatiecriteria en hiermee houden wij rekening bij onze werkzaamheden met als doel een financieringsaanvraag zo efficiënt en duidelijk mogelijk te begeleiden.

Criteria bij de selectie van een geldverstrekker zijn onder andere:

  • Locatie: is het onroerend goed gelegen op een aantrekkelijke locatie?
  • Courantheid: wat vindt een taxateur over de verkoop- en verhuurbaarheid van het onroerend goed?
  • Huurcontracten: welke contracten zijn er en wat is de resterende looptijd?
  • Betalingscapaciteit/ DSCR: hoe groot is de kasstroom ten opzichte van de financieringsverplichtingen?
  • Lening Lasten Dekking (LLD): hoe verhoudt de netto huur zich ten opzichte van de gevraagde financiering?
  • Loan To Value (LTV): hoe hoog is de gevraagde financiering ten opzichte van de marktwaarde?

Auxilium heeft goede contacten en samenwerkingen met geldverstrekkers. Er zijn prijsafspraken die voordeel bieden aan onze aangesloten kantoren. Dit zijn de ‘traditionele’ geldverstrekkers, maar ook nieuwe partijen zoals de RiverBank, Domivest, De Nederlandse, Nestr Smart Finance, Handelsbanken, Mogelijk, RNHB, en Solid Finance. Heeft u vragen over het financieren van verhuurd onroerend goed? We helpen u graag verder!