Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
16 juli 2024 Nieuws

Veel meer Wwft-meldingen door accountants

Auxilium Medewerker

In 2023 ontving FIU-Nederland meer dan twee miljoen meldingen van ongebruikelijke transacties, wat een toename is ten opzichte van 2022. Accountants deden meer meldingen dan in het jaar ervoor. Criminelen gebruiken diverse sectoren om geld wit te wassen, en zorgfraude is een groeiend probleem.

Financial intelligence heeft in 2023 nieuwe inzichten opgeleverd in patronen van financiële criminaliteit. De FIU vermoedt grootschalige cash betalingen met crimineel geld aan inhuurpersoneel en grote bedragen in sanctieontwijking.

Volgens de Wwft zijn verschillende instellingen verplicht om ongebruikelijke transacties te melden aan FIU-Nederland. Bijna tweeduizend instellingen meldden gezamenlijk meer dan twee miljoen keer, waarvan 180.578 transacties verdacht werden verklaard en gedeeld met opsporingsdiensten. Deze verdachte transacties vertegenwoordigen een waarde van meer dan 25 miljard euro.

De FIU identificeerde een witwasmethodiek genaamd ‘cash compensatie’, waarbij onderaannemers werknemers contant uitbetalen met crimineel geld en dit compenseren door girale betalingen. Dit fenomeen toont de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld en brengt risico’s zoals arbeidsuitbuiting, oneerlijke concurrentie en fraude met zich mee. Daarnaast zag FIU georganiseerde zorgfraude, vaak met complexe netwerken van rechtspersonen en soms met banden naar zware criminaliteit.

FIU-Nederland benadrukt het belang van internationale samenwerking in de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering, en deelt regelmatig informatie met buitenlandse partners om sanctieomzeiling en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Bron FIU

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: