Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
12 augustus 2024 Nieuws

Ondernemen over de grens: wat moet je weten?

Steeds meer ondernemers verleggen hun werkterrein naar het buitenland, soms tijdelijk, soms permanent. Het lijkt zo eenvoudig: een vlucht boeken, verblijf regelen, en je bent klaar voor de internationale stap. Maar mag je zomaar in het buitenland werken, en welke fiscale en juridische consequenties moet je daarbij in gedachten houden?

Fiscaal

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je in veel landen een visum of werkvergunning nodig hebt om legaal te mogen werken. Daarnaast kan de lokale belastingdienst geïnteresseerd zijn in jouw activiteiten, wat extra verplichtingen met zich mee kan brengen.

Voor ondernemers is een goede voorbereiding cruciaal voordat ze aan een “workation” beginnen. Het is vaak wenselijk om in Nederland ingeschreven te blijven om ingewikkelde buitenlandse fiscale procedures te vermijden. Gelukkig zijn belastingverdragen vaak zo ingericht dat je voor een korte periode in het buitenland kunt wonen en werken zonder directe gevolgen voor je Nederlandse belastingplicht. Dit betekent dat je je onderneming kunt voortzetten zonder je uit te schrijven in Nederland. Het is echter verstandig om te checken of het land waar je verblijft geen aanspraak maakt op belastingheffing.

Emigreren

Het verhaal verandert wanneer je besluit te emigreren. In dat geval eindigt je Nederlandse belastingplicht, met alle gevolgen van dien. Je moet je dan verdiepen in de belastingwetten en -regels van het land waar je naartoe verhuist.

Ook werknemers maken steeds vaker gebruik van de mogelijkheid om vanuit het buitenland te werken. Via onze fiscale helpdesk krijgen we regelmatig vragen over de verplichtingen die werkgevers hebben als hun werknemers vanuit het buitenland werken. Moet je bijvoorbeeld een loonadministratie bijhouden in het land waar je werknemer verblijft?

Of je nu aan een “workation” denkt of overweegt te emigreren, een goede voorbereiding en planning zijn essentieel. Laat je altijd vooraf goed informeren.

Vragen

Heb je een vraag over dit artikel of een fiscale (helpdesk)vraag? Stuur jouw vraag naar fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl , dan neemt een van onze fiscalisten contact met je op!

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: