Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
17 januari 2024 Nieuws

PE-portfolio moet voor 1 februari 2024 afgerond zijn

Elk jaar voor 1 februari moeten accountants in hun MijnNBA-omgeving verklaren of ze aan hun PE-verplichtingen van het afgelopen jaar hebben voldaan. Met deze compliance-verklaring geven accountants aan dat het PE-portfolio van het afgelopen jaar is afgerond en opgevraagd kan worden door de NBA. Het PE-portfolio hoeft nog niet te worden gedeeld, maar de NBA gaat er wel van uit dat het document klaar is. Als het PE-portfolio wordt opgevraagd, moet de accountant dit binnen 10 werkdagen kunnen delen met de NBA.

Steekproef

Terwijl accountants hun PE-portfolio afronden en de compliance-verklaring afgeven, begint de NBA met de steekproef. De NBA trekt een gestratificeerde, aselecte steekproef uit het totale ledenbestand met als streven elke accountant gemiddeld eens in de 6 jaar te beoordelen.

Accountants die nog geen compliance-verklaring hebben afgegeven, worden ook in de steekproef opgenomen. Het afgeven van compliance is namelijk verplicht. Accountants moeten er rekening mee houden dat het niet afgeven van compliance kan leiden tot een tuchtklacht. Hetzelfde geldt als er wel een compliance-verklaring wordt afgegeven terwijl er geen PE-portfolio kan worden overlegd nadat de NBA het portfolio heeft opgevraagd.

Bron NBA, lees hier verder voor het volledige protocol