Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
12 oktober 2022 Nieuws

Recordaantal faillissementen verwacht in 2023

Ondernemers krijgen de ‘eindafrekening’ van de overheid en hebben na corona weer andere uitdagingen op hun bord gekregen.
Marco Kastelein Erkend Financieringsspecialist (EFM)
Keurmerk Financieringsadvies mkb

Het aantal faillissementen in Nederland is ondanks de crisis nog steeds beperkt. De overheidssteun tijdens de coronacrisis heeft veel ondernemingen overeind gehouden. Dit gaat veranderen nu per 1 oktober de uitgestelde belastingen moeten worden terugbetaald, en nu? U kan niet anders dan het gesprek met uw klant aangaan over een gezonde toekomst van de onderneming.

Belastinguitstel

Tijdens de coronacrisis hebben 279.000 ondernemers gebruikgemaakt van de mogelijkheid belastinguitstel aan te vragen. Ondernemers hebben vanaf 1 oktober 60 maanden de tijd om terug te betalen. Dit heeft groot effect op de bedrijfsvoering.

De cijfers

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 961 bedrijven, instellingen en eenmanszaken failliet verklaard. Een lichte stijging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In kalenderjaar 2021 zijn 1.536 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is 43 procent minder dan in 2020. In 2021 hadden veel bedrijven het moeilijk door de coronacrisis, maar het aantal faillissementen lag bijna op het laagste niveau sinds de start van de statistiek in 1981. Dankzij de overheidssteun.

Post-corona…

Ruim 2 jaar geleden kregen we te maken met Corona, waardoor we een grote golf van faillissementen verwachten. Door de overheidsmaatregelen zijn deze uitgesteld. Nu ondernemers de ‘eindafrekening’ krijgen van de overheid, staat de volgende uitdaging voor de deur.

Een energiecrisis, personeelstekorten, inflatie en sterk oplopende rentes. Nieuwe uitdagingen voor onze klanten. Wat betekent dit voor uw klanten? Helaas gaat dit ook leiden tot een toename van faillissementen.

Financieringen

Het managen van liquiditeiten is in deze situatie essentieel. Daarom is communicatie met stakeholders zoals o.a. crediteuren en financiers belangrijk. Wij kunnen samen met de accountant een plan van aanpak maken. Samen met de financiers naar oplossingen zoeken.