Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
11 maart 2024 Nieuws

Samenwerking accountantsopleiding Markus Verbeek Praehep en Auxilium

Auxilium Medewerker

Markus Verbeek Praehep (MVP) en Auxilium gaan samenwerken op het gebied van opleidingen. Dit partnerschap is op specifieke gebieden, waarbij gebruikgemaakt wordt van gecombineerde middelen en expertise. “We verwachten dat we op deze manier een betere dienstverlening aan de klant kunnen leveren en ze beter kunnen adviseren”, aldus MVP-directeur Frank Bakker.

Naar eigen zeggen vullen de twee bedrijven elkaar ‘goed’ aan. Bakker (rechts op de foto): “Markus Verbeek Praehep verzorgt opleidingen voor financiële professionals, onder andere voor accountants. Auxilium is gespecialiseerd in de advisering aan middelgrote en kleine accountantskantoren die werkzaam zijn in de mkb-adviespraktijk. Zij hebben voornamelijk de samenwerking met de wat kleinere kantoren; vaak zijn de budgetten wat kleiner, werken er wat minder mensen en laten ze zich door andere organisaties op bepaalde gebieden adviseren. Soms past daar ook een stukje opleiding bij. De medewerkers van die kantoren volgen vaak een opleiding bij MVP en Auxilium zit met de werkgevers om tafel. Het is dan ook meer dan logisch dat we graag met Auxilium sparren als het gaat om inhoudelijke ontwikkelingen in het opleidingstraject voor de AA mkb-accountants.” John Weerdenburg (links op de foto), oprichter van Auxilium: “De goede accountancyopleidingen van MVP kunnen vanuit een andere invalshoek ook aansluiten bij de opleidingsbehoefte van onze klanten. Wij hebben ruim 400 accountantskantoren die klant zijn. Een groot deel heeft werkzaamheden die prima gecombineerd kunnen worden met de Praktijkopleiding voor AA-accountants. In een aantal gevallen gaat dat ook om het verrichten van zogenaamde overige assuranceopdrachten.”

Hoe de samenwerking in de praktijk kan werken

Weerdenburg komt met een sprekend praktijkvoorbeeld. “Stel dat iemand bij MVP een opleiding doet en ondertussen op een klein accountantskantoor bij zijn of haar vader werkt. Die vader mag dan niet de praktijkbegeleider zijn. In dat geval kan Auxilium voor de praktijkbegeleider zorgen. Een ander voorbeeld: voor de Praktijkopleiding moeten trainees overige assuranceopdrachten uitvoeren. Kleinere accountantskantoren hebben vaak moeite om hierin te voorzien. Via een van onze Auxilium-kantoren kan de trainee deze overige assuranceopdracht uitvoeren in het kader van de Praktijkopleiding.”

Bakker vult aan. “We komen ook vragen tegen die wij niet direct in de opleiding oplossen, maar waar de trainee ons wel over raadpleegt. We kunnen dan zeggen: ga eens daar en daar praten. Trainees van de kleinere kantoren beginnen soms niet eens aan de Praktijkopleiding omdat ze denken dat het moeilijk is deze opdrachten te vinden. Dat is natuurlijk eeuwig zonde voor de medewerker, maar ook voor de markt die zo graag ziet dat er nieuwe accountants in het mooie beroep instromen. Ze zitten dan met de vraag: ‘Hoe moet ik dat nou doen met mijn opleiding?’ Als opleider kun je dan het standpunt innemen dat de trainees en de kantoren zelf voor de opdrachten moeten zorgen, maar wij willen de dienstverlening een stapje verder trekken, door te kunnen zeggen: de opleiding is jullie uitdaging, maar we hebben een aantal partners die daarbij kunnen helpen. Ik verwacht daarmee dat we zo een betere service kunnen leveren en deze drempel kunnen slechten. Zo hopen we gezamenlijk bij te dragen aan het verkleinen van het tekort aan accountants.”

Logistieke samenwerking, docenten en stagebureau

Officieel is de samenwerking 12 februari van dit jaar van start gegaan, maar informeel werd er al langer samengewerkt. Weerdenburg: “Een tijd terug werd ik door Frank gevraagd voor een interview in de studio (van Salta Group, het bedrijf waar MVP onderdeel van is, red.) over het thema duurzaamheid. Daar bleek nogmaals dat we veel gemeenschappelijk hadden.” Bakker: “En de klik was gewoon goed. Op een gegeven moment hadden we zoiets van: joh, misschien moeten we eens kijken of we het niet wat formeler kunnen maken en of we niet wat steviger de samenwerking kunnen opzoeken.” Naast het inhoudelijk ontwikkelen van opleidingen is de samenwerking ook gericht op de uitvoering van de opleiding van MVP. “Zo kan Auxilium ook docenten, praktijkbegeleiders en beoordelaars leveren aan MVP, als daar behoefte aan is. Daarnaast is er namens Auxilium een accountant toegetreden tot het dagelijks bestuur van het stagebureau van Markus Verbeek Praehep. Zo zijn we ervan verzekerd dat in het stagebureau de visie op opleiden van zowel grote, middelgrote als kleine accountantskantoren, zijn plaats krijgt”, legt Weerdenburg uit.

Doelstelling

“Onze doelstelling is het geven van een totaalpakket voor mensen in de Praktijkopleiding. En ja, dat betekent van beide kanten inspanningen, maar daar vertrouw ik wel op”, aldus Weerdenburg. “We verwachten dat we zo nog beter in staat zijn om de behoefte in de markt te peilen via rechtstreekse signalen van Auxilium en andersom. Je blijft dan ook op de hoogte van de ontwikkelingen die er zijn op het gebied van de opleidingen voor accountants, de regelgeving en de toezichthouders, want het is een heel complex gebied. Uiteindelijk ga je zo’n samenwerking aan om ervoor te zorgen dat je je dienstverlening kwalitatief op een nog hoger niveau kunt krijgen”, besluit Bakker.

 

Bron: MVP