Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
11 april 2024 Nieuws

SEPA betalingen

Igo Galama Financieringsspecialist

We worden nog wel eens gebeld over de wijzigingen in het bestandsformaat voor het aanleveren van overboek- en incassobestanden bij de banken. We zetten de stand van zaken van de verschillende bestandsformaten voor je op een rijtje.

Waarom is er een nieuwe versie?

De nieuwe XML versie 2019 komt voort uit Europese regelgeving en verdere standaardisering van het betalingsverkeer. Het toevoegen van gestructureerde data aan een SEPA transfer draagt bij aan het verbeteren van betaalprocessen.

Wanneer gaan de wijzigingen in?

In de periode van 17 maart 2024 tot 23 november 2025 is het mogelijk om adresgegevens in de ongestructureerde of gestructureerde vorm toe te voegen aan een SEPA betaling. Als je gebruik maakt van adressen in een SEPA betaling, dan raden we je aan om op tijd over te stappen naar de nieuwe XML versie 2019. Zo ben je goed voorbereid want vanaf 23 november 2025 worden ongestructureerde adresgegevens niet meer ondersteund.

Ons advies

Check de komende maand zodat je na de overgangsperiode tot 8 mei 2024, weet of je klant hiermee uit de voeten kan. We helpen je graag, maar stel specifieke vragen over het betalingsverkeer aan jouw bank. Mocht je meer willen weten, hieronder de informatie van de drie grootbanken over dit onderwerp.

ABN AMRO

ING

RABOBANK      

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: