Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
2 augustus 2023 Nieuws

Single Use Plastic (SUP) wetgeving

SUP meerprijs, hoe verwerk ik dit in de administratie van mijn klant?

Plastic zwerfafval neemt jaarlijks toe en is schadelijk voor het milieu. De overheid wil wegwerpplastic verminderen. En meer plastic inzamelen en recyclen. Daarom gelden regels voor producenten van wegwerpplastic. De heffing is in eerste instantie bedoeld om consumenten meer bewust te maken van de hoeveelheid plasticafval.

Wegwerpplastic is schadelijk voor het milieu

De hoeveelheid wegwerpplastic in het milieu neemt jaarlijks toe. Ook in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen die plastic bevatten weg na eenmalig gebruik. Dit is onnodig veel afval, ook op straat en in de bosjes. Dat veroorzaakt een groot milieuprobleem. In plastic zitten namelijk vaak giftige stoffen, die de natuur niet kan afbreken. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten en worden hier ziek van.

De overheid stimuleert daarom met de nieuwe regelgeving het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes. En als we bekers en bakjes opnieuw gebruiken, gaan we óók beter met onze grondstoffen om.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV-zwerfafval)

Vanaf januari 2023 moeten producenten een bijdrage betalen aan het Afvalfonds Verpakkingen om de kosten van het opruimen van zwerfafval te vergoeden aan publieke gebiedsbeheerders. Producenten betalen voor hun aandeel op de markt gebrachte verpakkingen die binnen de reikwijdte van de Regelgeving vallen (SUP-verpakkingen).

Monitoring

Producenten hebben voor 1 april 2023 gegevens aangeleverd bij het Afvalfonds Verpakkingen over het aantal op de markt gebrachte eenmalig te gebruiken kunststof drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen voor de nulmeting over 2022 en vanaf 2023 jaarlijks voor alle SUP-verpakkingen;

Reductiemaatregelen voor voedseluitgiftelocaties met to go en/of afhaal mogelijkheid, inclusief retail- en detailhandel

Vanaf juli 2023 moeten consumenten voor eenmalig te gebruiken vormvaste plastic voedselverpakkingen en drinkbekers een meerprijs betalen ten opzichte van het verpakte product en bij ter plaatse bereide/gevulde producten moet bovendien een herbruikbaar alternatief aan de consument worden aangeboden.

Klant betaalt de extra kosten voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes voor dranken en maaltijden

Vanaf 1 juli 2023 betalen klanten van afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze heffing is bedoeld om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en de vervuiling verder te verminderen.

Voor dranken en maaltijden die ter plekke worden bereid, kunnen klanten ook kiezen voor het gebruik van een herbruikbaar alternatief. Zo kunnen ze op de ene locatie bijvoorbeeld zelf een beker of bakje meenemen. En op de andere locatie gebruikmaken van retourneerbare bekers of bakjes waar borg voor wordt betaald. Vanaf 1 januari 2024 zijn voor consumptie op locatie wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten geheel verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor horeca, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs.

SUP meerprijs Ministerie per 1 juli 2023

De meerprijs geldt bij consumentenverkoop van drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen welke plastic bevatten en bestemd zijn voor eenmalig gebruik buiten de verkooplocatie (om mee te nemen, af te halen of te bezorgen). Bekijk de Beslisbomen voedingsmidden welke verpakkingen het precies betreffen. Dit is een bedrag per verkoopeenheid die de verkooplocatie verplicht aan de consument in rekening brengt.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft richtbedragen geadviseerd voor deze SUP meerprijs en dient in het kader van consumentenbewustwording zichtbaar te zijn op de kassabon. Afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten met verkoop van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten dienen derhalve hun kassasysteem hierop aan te passen.

Het bedrag wat in rekening is gebracht aan de consument hoeft niet te worden afgedragen. De producenten zullen echter hun bijdrage aan het Afvalfonds Verpakkingen door berekenen en dit werkt dus kostprijs verhogend voor de horeca-ondernemer.

Richtbedragen SUP meerprijs Ministerie

  • € 0,25 voor een drinkbeker
  • € 0,50 voor een maaltijd in een vormvaste verpakking
  • € 0,05 voor groente, fruit, noten in vormvaste portieverpakking

Omzetbelasting

De SUP meerprijs vormt een onderdeel van de totale vergoeding en is derhalve belast voor de omzetbelasting. Het btw tarief van een product wordt bepaald door de inhoud van het product. Frisdrank en andere niet-alcoholische dranken hebben een btw tarief van 9%, terwijl alcoholische dranken een btw tarief van 21% hebben. Dit komt omdat alcoholische dranken worden gezien als een luxe product, terwijl frisdrank en andere niet-alcoholische dranken worden gezien als basisproducten.

In het geval van een festival is het bekertje bij de frisdrank dus belast tegen 9% btw, terwijl het bekertje bij het bier belast is tegen 21% btw. Dit komt omdat het bier een alcoholische drank is, terwijl de frisdrank een niet-alcoholische drank is.

Verdiep je vakkennis: