Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
5 juli 2022 Nieuws

5 tips over een bedrijfsoverdracht

Hoe pakt u een bedrijfsoverdracht aan?

Veel mkb-ondernemers krijgen te maken met een bedrijfsoverdracht. Als eerste aanspreekpunt van uw mkb-ondernemer wilt u als accountant op dat moment een goede gesprekspartner zijn. Want de impact is groot, zowel zakelijk als privé. Bij deze belangrijke momenten ligt er voor u als accountant een hoofdrol. Natuurlijk in de eerste plaats vanwege uw financiële, fiscale of bedrijfseconomische advies, maar ook omdat u de onderneming vaak al lang kent. Daarom geven we u graag een aantal fiscale tips mee over een bedrijfsoverdracht.

Wist u dat? 5 fiscale tips:

  1. een overdracht van de onderneming tegen een winstrecht een aantrekkelijke financieringsmethode kan zijn?
  2. ​de ruimte voor het bedingen van een stakingswinstlijfrente wordt beïnvloed door oudedagsvoorzieningen die de ondernemer in het verleden heeft opgebouwd?
  3. ​het mogelijk is om bij staking van een onderneming de fiscale claim over te dragen aan een nieuwe onderneming?
  4. bij het opzetten van een drietrap B.V.-structuur de bedrijfsfusie maar beperkt gebruikt kan worden?
  5. bij een bedrijfsoverdracht de voortzetter de btw-positie van de overdrager overneemt?

Hoe pakt u een bedrijfsoverdracht ‘fiscaalvriendelijk’ aan?

Tijdens de cursus ‘De bedrijfsoverdracht’ op 13 oktober bespreken wij de fiscale aandachtspunten bij een bedrijfsoverdracht naar een andere ondernemer of naar personeel. Daarbij komen o.a. de overdracht met het werken met samenwerkingsvormen (IB-ondernemers) aan bod en de overdracht vanuit de B.V.. Maar we kijken ook naar de mogelijkheden om het tijdstip van belastingheffing en/of -betaling te verbeteren. Zien we u dan?

Tip: Wij helpen u graag: het Auxilium Corporate Finance team!

En als laatste, een algemene tip: Als u wilt, staat er een ervaren team van specialisten voor u klaar bij complexere vragen of trajecten: het Auxilium Corporate Finance team. Zij helpen u graag bij een bedrijfsovername- of opvolging, waardebepaling, werknemersparticipatie, bedrijfsfinanciering, herstructurering, management buy-out/in of due dilligence onderzoek. Het Corporate Finance team begeleidt en adviseert u en uw klant, ook of juist op momenten dat het ingewikkeld of spannend wordt. Maar uiteraard blijft u de ‘spin in het web’. In de afgelopen 10 jaar hebben wij diverse trajecten succesvol begeleid. Deze kennis en ervaring zetten wij ook graag in voor u en uw ondernemer. Wilt u meer weten over onze werkwijze? Bekijk de brochure corporate finance.

Download brochure