Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
20 februari 2020 Nieuws

Verbreken fiscale eenheid VPB

Vraag op tijd een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aan.

Helpdeskvraag

Wat is de aanleiding tot het verbreken van de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting (VPB) en wat zijn de gevolgen?

Ons antwoord

Wellicht de meest voorkomende aanleiding tot het verbreken van een Fiscale Eenheid (hierna: FE) voor de vennootschapsbelasting is het stijgen van het gezamenlijke winstniveau tot boven het bedrag van de eerste tariefschijf in de vennootschapsbelasting (€ 200.000).

Een dergelijk besluit kan echter niet worden genomen, voordat u tenminste de volgende punten heeft gecontroleerd:

  • Is er de afgelopen 6 jaar geschoven met activa tussen de diverse deelnemers van de FE?
  • Staat er een Herinvesteringsreserve (HIR) op de balans en bestaat het herinvesteringsvoornemen bij een andere bv dan waarbij de HIR is gevormd?
  • Heeft er de afgelopen jaren afboeking van een dergelijke HIR plaatsgevonden?
  • Is er de afgelopen 5 jaar investeringsaftrek geclaimd ter zake van investeringen die in een andere bv dan de investerende bv worden gebruikt?
  • Zijn er WBSO (of andere) beschikkingen verleend op naam van de ene bv terwijl de betreffende werkzaamheden in de andere bv plaatsvinden?
  • Is er sprake van onderlinge vorderingen/schulden, die tijdens het bestaan van de FE in waarde zijn veranderd?
  • Zijn er verrekenbare verliezen? Aan welke bv zijn deze toe te rekenen?Wanneer de fiscale gevolgen in kaart zijn gebracht en u heeft de beslissing genomen om de FE te verbreken, is het van belang om te weten welke stappen u verder moet ondernemen.

Verbroken FE

Vanaf het moment dat de FE is verbroken ontstaat er een zelfstandige belastingplicht voor de vennootschap(pen) die geen onderdeel meer uitma(akt)(ken) van de FE. Vanaf dan moet die bv zelf aangifte te doen voor de vennootschapsbelasting. Afhankelijk van op welk moment in het jaar de verbreking plaatsvindt, is een winstsplitsing nodig; in een deel van de winst dat aangegeven dient te worden in de FE aangifte en in een deel van de winst dat aangegeven dient te worden in de aangifte van de zelfstandige belastingplichtige bv. De verbreking kan in beginsel namelijk niet met terugwerkende kracht naar begin van het kalenderjaar plaatsvinden.

Ook moet worden gedacht aan het meegeven van eventueel verrekenbare verliezen aan de ontvoegde bv, voor zover de verliezen zijn toe te rekenen aan deze bv. Dit meegeven van verliezen dient te worden aangegeven in de aangifte van de FE/moeder.

Voorlopige aanslag vennootschapsbelasting

Tot slot is het belangrijk om tijdig een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aan te vragen en tevens, indien nodig, de zelfstandig belastingplichtige bv op te laten nemen in de uitstelregeling voor het doen van aangifte vennootschapsbelasting. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.