Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
9 november 2022 Nieuws

Voordelig duurzaam financieren met de BMKB-Groengarantieregeling

Onze financieringssamenwerkingspartners bieden de regeling al aan!
Igo Galama Financieringsspecialist

De Borgstelling MKB-kredieten Groen (BMKB-Groen) is een garantieregeling van de overheid. Vanaf deze week kunnen financiers met deze regeling voordeliger leningen aan mkb-bedrijven verstrekken om te verduurzamen. De kosten zijn ongeveer de helft lager dan bij de ‘reguliere’ BMKB-garantieregeling en de looptijd van de lening mag twee keer zo lang zijn.

Vooralsnog is de deadline voor deze aanvragen 1 juli 2023. In totaal wordt tweehonderd miljoen euro aan deze garanties verstrekt. Diverse non-bancaire financiers bieden de regeling al aan, banken volgen in het eerste kwartaal van 2023. De financieringspartijen die de regeling nu al aanbieden zijn: Voordegroei, October, Qredits en FundIQ. Dit zijn samenwerkingspartners van Auxilium. Het team van de financieringsdesk helpt graag bij de aanvraag van uw klant!

Vergoeding voor garantieregeling

De vergoeding die een ondernemer betaalt voor de garantie is eenmalig 2% voor een lening met een looptijd van 6 jaar en 3% voor een lening met een looptijd van 12 jaar. Dit is ongeveer de helft van de kosten die worden gerekend bij de normale BMKB regeling, die loopt van 3,9% tot 5,85% (tot 8,35% bij innovatief BMKB).

Garantiepercentage

Daarnaast wordt ook het garantiepercentage verhoogd. Bij de normale BMKB-regeling staat de overheid garant voor 45%, dit is nu verhoogd naar 67,5% van het kredietbedrag.
Door het hogere garantiepercentage wordt het risico voor de financier lager, waardoor de tarieven scherper zijn. Doordat ook de eenmalige provisiekosten voor de garantie dalen, wordt het in totaal aantrekkelijker voor ondernemers om te investeren in verduurzaming.

Voorwaarden voor kredietverstrekking

Vereiste is dat het krediet wordt ingezet voor het verduurzamen van de onderneming door ‘groene investeringen’. Onder een groene investering wordt verstaan:

  • Bedrijfsmiddelen zoals opgenomen in de EIA-energielijst van RVO
  • Overige middelen verbonden aan energie-investeringen (maximaal aandeel 50% van de totale investering)
  • De aanpassing of vervanging van bedrijfspanden naar tenminste Label C