Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
16 augustus 2023 Pensioen

‘Geldplan Bijna Pensioen’ van Nibud geeft inzicht

Mariëtte Elling CFP® RES Financieel planner

Als de pensioendatum dichterbij komt, is het goed dat je overzicht hebt (krijgt) van wat pensioneren financieel betekent en welke keuzes je kunt maken. Als accountant/adviseur wil je je klant daarbij ongetwijfeld terzijde staan. Met het Geldplan Bijna Pensioen biedt Nibud een eenvoudig en duidelijk hulpmiddel. Hiermee maakt jouw klant binnen een paar minuten een persoonlijk stappenplan. Dit Geldplan is (vooral) gericht op werknemers vanaf 55 jaar.

Je hoeft je niet voor te bereiden op het invullen van het Geldplan, het is niet nodig om financiële gegevens bij de hand te hebben. Je begint met het aangeven of je bijvoorbeeld eerder met pensioen wilt of juist van plan bent langer door te werken. Vervolgens vul je de situatie in: alleenstaand of niet, koopwoning of niet, problematische betalingsachterstanden of niet, enz. Op basis van de invoer krijg je een overzicht van zaken die bij jouw pensionering komen kijken en welke keuzes je kunt maken. Per onderwerp geef je aan of het op je persoonlijk stappenplan moet komen, zodat je er (op een later moment) nader onderzoek naar kunt doen.

Het Geldplan Bijna Pensioen is geen uitgewerkt cijfermatig overzicht, maar wel een opgave van belangrijke onderwerpen in het kader van pensioneren. Denk aan: is er een regeling voor vervroegd uittreden, bestaat de mogelijkheid minder te gaan werken, wat is de hoogte van het pensioen, gaat een deel van het pensioen naar een ex-partner, blijft de hypotheeklening na pensionering betaalbaar, heb je een goed inzicht in alle uitgaven en is het zinvol de voorlopige aanslag aan te passen.

TIP: Je kunt je klant naar het Geldplan Bijna Pensioen verwijzen of het samen invullen. Het is een leuk handvat als je met je klant over pensioneren wilt praten.

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: