Vorig jaar rond deze tijd hebben we voor diverse klanten een open commanditaire vennootschap opgericht (Open CV). Reden voor het opzetten van deze structuur was voornamelijk de heffing op onroerende zaken van box 3 naar box 2 te brengen en/of als oplossing voor excessief lenen. Een Open CV is namelijk belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting.
Wijziging regels
Vanaf 1 januari 2025 wijzigen de regels voor het zijn van een Open CV. Het onderscheid verdwijnt tussen de besloten en de open commanditaire vennootschap (CV). De CV kwalificeert vanaf dan alleen als besloten, waardoor deze fiscaal transparant wordt. De resultaten en de activa en passiva op de balans worden dan aan de participanten toegerekend.
Deze wijziging heeft tot gevolg dat de CV niet meer belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting en moet afrekenen over de stille en fiscale reserves, inclusief goodwill. Verder kan er een afrekening plaatsvinden in box 2, omdat de commanditaire vennoten worden geacht hun belang in de Open CV te hebben vervreemd.
Overgangsrecht
Om bovenstaande heffing te voorkomen, kan gebruik worden gemaakt van overgangsrecht. Om optimaal gebruik te maken van dit overgangsrecht, moet de participatie worden ingebracht in de bv via een aandelenfusie. Zowel de inkomsten-, als vennootschapsbelastingclaim worden hiermee doorgeschoven. Aan het gebruik van zowel de aandelenfusiefaciliteit en de doorschuiffaciliteit zijn voorwaarden verbonden.
Bestaan de bezittingen van de CV uit onroerende zaken, dan is in beginsel overdrachtsbelasting verschuldigd bij de inbreng in de bv. De inbreng is onder voorwaarden vrijgesteld van overdrachtsbelasting, als de Open CV op Prinsjesdag 2023 (19 september) bestond.
Vooroverleg Belastingdienst
Eventueel is vooroverleg wenselijk of zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld bij verrekenbare verliezen. De Belastingdienst heeft in een nieuwsbericht op het Forum Fiscaal Dienstverleners (12 juli 2024, Handreiking: dien geen onnodige verzoeken vooroverleg overgangsrecht in) gemeld dat zij geen verzoeken tot vooroverleg in behandeling neemt, als wordt voldaan aan de wettelijke voorwaarden voor toepassing van de faciliteiten.
Betalingsregeling
Als het overgangsrecht niet van toepassing is, kan met een tijdig verzoek een betalingsregeling worden getroffen voor de verschuldigde vennootschapsbelasting. Voor de inkomstenbelasting is er géén speciale betalingsregeling.
Alternatief: terug naar box 3
Het afgelopen jaar zijn er meerdere ontwikkelingen geweest op het gebied van de box 3 wetgeving. Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen dat moet worden uitgegaan van het werkelijke rendement.
Daarbij is op 19 juni jl. het wetsvoorstel voor het toekomstige box-3 stelsel naar de Raad van State gestuurd. Bij dit wetsvoorstel is het werkelijk rendement ook het uitgangspunt.
Met bewegingen in de wetgeving, kan het zijn dat je klant toch liever zijn onroerende zaken in box 3 aangeeft dan in de bv. De afweging moet opnieuw worden gemaakt.
Wordt gekozen voor terugkeer naar box 3, dan vindt afrekening plaats over de inkomstenbelasting- en vennootschapsbelasting claim. Zoals hierboven vermeld, kan voor de vennootschapsbelasting eventueel een beroep worden gedaan op een betalingsregeling.
Acties
Allereerst moet je met de klant om tafel om te bepalen wat deze wilt. Afrekenen en terug naar box 3 of toch naar de bv. Wij adviseren om op korte termijn in gesprek te gaan met je klant.
Is vooroverleg met de Belastingdienst nodig, dan heeft de Belastingdienst namelijk maximaal twee maanden om te reageren. Vervolgens moet de aandelenfusie nog plaatsvinden. De herstructurering moet op 31 december 2024 zijn voltooid.
Ten slotte kan vanaf 1 januari 2025 de CV eventueel worden opgeheven.
Hulp nodig?
Wij kunnen je ondersteunen bij dit traject door te beoordelen of aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan, te helpen bij het vooroverleg met de Belastingdienst en de aandelenfusie te begeleiden. Je kunt hiervoor contact opnemen via fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.