Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
19 juni 2024 Nieuws

Box 3, hoe nu verder?

We informeerden je al eerder dat de Hoge Raad op 6 juni 2024 opnieuw arresten heeft gewezen over box 3. Daaruit blijkt dat heffing op basis van de Wet rechtsherstel box 3 en de Overbruggingsweg box 3 tot inbreuk kan leiden van het verdragsrechtelijke discriminatieverbod en het recht van eigendom. Op de website van de Hoge Raad staat een samenvatting van deze arresten.

De staatssecretaris van Financiën heeft op 6 juni 2024 een eerste reactie gegeven op deze uitspraken. Hij geeft aan 8 weken de tijd te hebben om de gevolgen van dit arrest in kaart te brengen. In de tussentijd hoeft de belastingplichtige volgens de staatssecretaris niets te doen.

Op tijd bezwaar maken

Alhoewel de staatssecretaris heeft toegezegd dat aanslagen inkomstenbelasting die betrekking hebben op box 3 vermogen, dat bestaat uit meer dan alleen bankrekeningen, worden aangehouden, blijkt dat in de praktijk toch aanslagen worden opgelegd. In die gevallen raden wij je aan om tijdig bezwaar aan te tekenen tegen deze aanslag. Hiervoor is in onze modellenbibliotheek een modelbezwaarschrift beschikbaar. Dit kun je vinden onder de titel “2017 ev – bezwaarschrift box 3”.

Belastingjaar 2023

Inmiddels bestaat er voor belastingjaar 2023 ook discussie over de juistheid van het box 3 forfait voor bankrekeningen. Dit forfait is in de wetgeving 2023 voorlopig vastgesteld op 0,01%. Na afloop van dit belastingjaar is dit forfait definitief vastgesteld en wel 16 april 2024. Dit definitieve forfait is 0,92%. Hierdoor worden belastingplichtigen na afloop van het belastingjaar geconfronteerd met een hogere heffing dan waar zij op de peildatum 1 januari 2023 op rekenden. De vraag is of niet (ook) in strijd is met de rechtszekerheid en het EVRM. Om de rechten van jouw klanten in deze veilig te stellen, adviseren wij jou om ook voor deze aanslagen bezwaar aan te tekenen. Hiervoor hebben wij een model bezwaarschrift opgesteld. Dit model vind je in onze modellenbibliotheek onder de titel “2023 – bezwaarschrift box 3 inkomen uit bankrekeningen”.

De komende tijd informeren wij je over actuele ontwikkelingen rondom box 3. Houd hiervoor onze nieuwsberichten en de Auxilium Actueel in de gaten.

Mocht je vragen hebben over de actualiteiten rond box 3, neem dan contact op met een van de fiscalisten, bij voorkeur via fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.

Modellenbibliotheek (voor leden van Auxilium)

Zoals hierboven genoemd in de tekst zijn er in onze modellenbibliotheek modelbezwaarschriften beschikbaar. Deze modellen kun je vinden onder de titel ‘2017 ev – bezwaarschrift box 3’ en ‘2023 – bezwaarschrift box 3 inkomen uit bankrekeningen’.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen: