Elke werkdag bereikbaar via 033 433 72 17

Wwft voor accountantskantoren

Accountants en belastingadviseurs, denk aan de opleidingsverplichting Wwft

Cursusinformatie

Alle handige informatie op een rijtje
Waar Leusden, Auxilium Adviesgroep
Wanneer 1 november 2023
Tijd 13:30-16:45 uur
Soort Open inschrijving | Incompany
Vakgebied Accountancy
Doelgroep Accountants | Assistent accountant | Voor het hele kantoor
Prijs Leden: € 300 | Niet-leden: € 350

In deze cursus word je helemaal bijgepraat over de gevolgen van de Wwft. Niet vanuit de theorie, maar vol met praktijkvoorbeelden. En dat is niet zo vreemd, omdat onze docenten wekelijks te maken hebben met advisering rondom de meldplicht. Wil je deze cursus afnemen als incompany bij jou op kantoor, klik op de tab ‘overige informatie’.

Riegman & Klaverdijk | Peter de Graaf | Incompany training Wwft | februari 2023

Het is heel goed om de ins en outs van de Wwft weer eens gepresenteerd te krijgen. Ed Suiker deed dat op pakkende wijze, met (praktijk)voorbeelden die duidelijk maakten dat ‘het met de klant meedenken’ niet altijd handig is. Iedereen vond het boeiend en ‘verfrissend’ , hij wist de aandacht tot het einde vast te houden en de moeilijke onderwerpen (met name de neiging van de accountant om ‘mee te denken’) met goede voorbeelden helder te krijgen.

Bureau Financieel Toezicht checkt ook de verplichtingen volgens de Wwft, waaronder de periodieke opleidingsverplichting.
Op 1 augustus 2008 is de Wwft in werking getreden. Deze wet heeft vergaande consequenties voor accountants/fiscalisten en met name voor de inrichting van het kwaliteitssysteem. Regelmatig worden er  wijzigingen in deze wet doorgevoerd. De gevolgen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) worden door veel accountants en belastingadviseurs onderschat. De Wwft geeft ze namelijk een taak als klokkenluider die soms voelt als ‘klikspaan’. Het kan de positie van vertrouwenspersoon in gevaar brengen. Als een accountant/belastingadviseur een melding van een ongebruikelijke transactie heeft gemeld, mag dit niet gedeeld worden met de klant. Hierdoor kan een soort ‘verborgen agenda’ gevoel ontstaan. Toch moet deze meldplicht niet worden onderschat. Vaak wordt een accountant tuchtrechtelijk aangesproken of bestraft met een boete, bij het niet nakomen van de meldplicht.

Daarbij worden steeds meer accountantskantoren bezocht door het Bureau Financieel Toezicht (BFT) waarbij er een gericht onderzoek wordt aangekondigd voor een specifieke klant. Hierbij checkt het BFT ook de verplichtingen volgens de Wwft, waaronder de periodieke opleidingsverplichting zoals genoemd in artikel 35 Wwft. Deze opleidingsverplichting geldt voor (bijna) alle medewerkers van het kantoor.

  • uitleg van de wet en de wijzigingen
  • uitleg van de taken van het BFT en het FIU-NL
  • welke verplichtingen bestaan er voor de identificatie/verificatie  en melding van ongebruikelijke transacties?
  • hoe bepaal je een risicoprofiel?
  • welke indicatoren bestaan er met betrekking tot de meldplicht?
  • hoe is het toezicht en handhaving geregeld?
  • toelichting op de invoering van het UBO/register
  • praktische tips en tal van voorbeelden van witwassen en ongebruikelijke transacties

Goed voorbereid naar de cursus komen?
Benieuwd wat je tijdens een bezoek van BFT kunt verwachten? Lees ‘Het BFT komt op bezoek’ waarin John Weerdenburg AA dit voor jou op een rij heeft gezet. Bekijk hier ​5 tips om de wet- en regelgeving over de Wwft in jouw dagelijkse kantoorroutine op te nemen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus ben je weer helemaal op de hoogte van de stand van zaken rond de Wwft.

Incompany

Komen wij naar jou toe? Wij bieden de cursus Wwft ook aan tegen een voordelige incompany prijs:
€ 1150*  voor leden van Auxilium
€ 1350*  voor niet leden

* Gezien de aantrekkelijke prijsstelling is deze incompany mogelijkheid alleen beschikbaar voor medewerkers van hetzelfde kantoor met een maximum van 8 deelnemers per cursus.  Als je wilt dat wij deze incompany voor meer dan 8 deelnemers verzorgen, bedraagt de prijs per extra deelnemer € 50 (leden)/€ 70 (niet leden). Het maximum aantal deelnemers voor deze workshop is 15 personen.

Let op: deze incompany prijs is exclusief btw en reiskosten van de docent (€ 0,35 per km) en reistijd. Reistijd tot 100 km (van Leusden naar jouw kantoor en v.v.) wordt niet gerekend. Boven de 100 km (van Leusden naar jouw kantoor en v.v.) rekenen wij € 0,70 per km. Wij plannen deze incompany in overleg in tussen 09.00 en 18.00 uur.

Ook te boeken met aanvullende cursus over de fundamentele beginselen van het accountantsberoep
Als je de cursus Wwft als incompany afneemt dan kun je deze uitbreiden met een korte (1 uur) cursus over de fundamentele beginselen van het accountantsberoep. In deze aanvullende cursus wordt uitgelegd welke functie de fundamentele beginselen (integriteit, objectiviteit, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid, vertrouwelijkheid en professioneel gedrag) hebben bij het werken op een accountantskantoor. We geven verschillende voorbeelden die herkenbaar zijn voor assistent accountants. De meerprijs van deze aanvullende cursus van 1 uur is € 200 voor leden van Auxilium en € 250 voor niet leden. Geef je het aan als je deze uitbreiding in combinatie met de cursus over de Wwft wilt afnemen?

01-11-2023 Leusden, Auxilium Adviesgroep

Schrijf je nu in!

Schrijf je hier in voor de Wwft voor accountantskantoren cursus.

Gerelateerde cursussen