Het kabinet heeft onlangs het wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3 ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel biedt belastingplichtigen de mogelijkheid om aan te tonen dat hun werkelijke rendement in box 3 lager is dan het forfaitaire rendement dat de Belastingdienst heeft berekend.
Achtergrond van het wetsvoorstel
Het wetsvoorstel is een reactie op het Kerstarrest van de Hoge Raad uit 2021, waarin werd geoordeeld dat de belastingheffing in box 3 vanaf 2017 in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Hoge Raad heeft in juni 2024 verdere richtlijnen gegeven voor het bepalen van het werkelijke rendement.
Met dit wetsvoorstel wil het kabinet deze richtlijnen omzetten in wetgeving en zo aanvullend rechtsherstel bieden.
Wat houdt de tegenbewijsregeling in?
Belastingplichtigen krijgen de mogelijkheid om het werkelijk behaalde rendement aan te tonen. Als dit bedrag lager is dan het (forfaitaire) rendement waarmee bij een eerdere aanslagoplegging is gerekend, krijgen zij de te veel betaalde belasting terug, of er wordt een aanslag opgelegd die rekening houdt met dit lagere werkelijke rendement.
Vanaf zomer 2025 komt het formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’ beschikbaar via Mijn Belastingdienst, waarmee belastingplichtigen het werkelijke rendement vanaf 2017 kunnen opgeven.
Voor wie is deze wet van toepassing?
De tegenbewijsregeling is beschikbaar voor belastingplichtigen van wie de aanslagen over de jaren 2017, 2018, 2019 en 2020 nog niet definitief waren op 24 december 2021 (de datum van het Kerstarrest). Of aanslagen die daarna zijn opgelegd en waartegen de belastingplichtige op tijd bezwaar heeft gemaakt of een verzoek om ambtshalve vermindering heeft ingediend. Daarnaast kunnen belastingplichtigen met aanslagen over de jaren 2021 tot en met heden gebruikmaken van de regeling.
De wettelijke tegenbewijsregeling geldt vanaf 2017 tot heden en blijft van kracht totdat het forfaitaire rendement in box 3 wordt vervangen door een nieuw box 3 stelsel dat uitsluitend het werkelijke rendement belast. Dit nieuwe stelsel geldt volgens de actuele planning vanaf 1 januari 2028.
Bepalen van werkelijk rendement
De Hoge Raad heeft bepaald dat het werkelijke rendement onder andere bestaat uit ontvangen en nog verschuldigde rente, dividend, huurinkomsten en waardeveranderingen van het vermogen. Verliezen kunnen niet verrekend worden met andere jaren en kosten zoals advies- en onderhoudskosten worden niet meegenomen. Investeringen die leiden tot een waardestijging van bezittingen, zoals bijvoorbeeld een verbetering of een uitbreiding van een vakantiewoning worden gecorrigeerd op het berekende werkelijke rendement.
Het eigen gebruik van onroerende zaken, zoals een vakantiehuis, behoort tot het rendement dat belast wordt in box 3. Voor de jaren 2017 tot en met 2025 hoeft dit rendement niet opgegeven te worden, maar voor 2026 en 2027 wel bij het leveren van tegenbewijs.
Actiepunten voor de adviespraktijk
Voor jou zijn er enkele belangrijke actiepunten om jouw cliënten goed te ondersteunen bij deze nieuwe regeling:
- Informeer cliënten: zorg ervoor dat je cliënten op de hoogte zijn van de tegenbewijsregeling en de mogelijkheid om het werkelijke rendement aan te tonen. Zo help je hen onnodige belastingheffing te voorkomen.
- Voorbereiding op het formulier: bereid je cliënten voor op het invullen van het formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’. Dit helpt bij het verzamelen van de benodigde gegevens en het op de juiste manier invullen van het formulier.
- Communicatie over jouw kosten: zorg dat je de kosten voor bijvoorbeeld het maken van berekeningen, vooraf duidelijk communiceert met klanten. Dit helpt klanten om goed geïnformeerd beslissingen te nemen en voorkomt onverwachte kosten.
- Blijf op de hoogte van ontwikkelingen: houd de voortgang van het wetsvoorstel en eventuele wijzigingen goed in de gaten. Zo kan jij jouw cliënten op tijd informeren en hen helpen bij het nemen van de juiste stappen.
Conclusie
Het wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3 biedt belastingplichtigen de mogelijkheid om hun werkelijke rendement aan te tonen en zo onnodige belastingheffing te voorkomen. Voor de accountancypraktijk is het belangrijk om hun cliënten goed te informeren en te ondersteunen bij deze nieuwe regeling. Wij informeren je zodra er meer duidelijkheid is over de definitieve wetgeving en het formulier. Houd daarvoor onze nieuwsvoorziening in de gaten!
Hulp nodig?
Het team Fiscaal helpt je graag!
Stuur een mail aan fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl.