Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
5 juli 2023 Nieuws

Platformexploitanten, laat je niet verrassen!

Begin dit jaar waren velen in rep en roer over de verplichting om uitbetalingen aan derden te melden bij de Belastingdienst. Zie hierover ook onze blog.

Voor platformexploitanten komt daar vanaf dit jaar een nieuwe verplichting bij (DAC7). Zij moeten vanaf 1 januari 2023 informatie over hun verkopers bijhouden en melden aan de Belastingdienst. De eerste meldronde is in januari 2024, maar het gaat om de gegevens vanaf 1 januari 2023.

Wie moet er melden?

Bij platformexploitanten denk je aan de grote namen, zoals Airbnb en Marktplaats. Onder gebruikers van Vinted (handel in tweedehands merkspullen) is hierover al veel ophef ontstaan, dat zelfs de Libelle en TikTok heeft gehaald! Deze regelgeving geldt ook voor ‘kleine spelers’. Het gaat om alle ondernemers die via een eigen website spullen van andere aanbieders verkopen of diensten van anderen aanbieden.

Wanneer moet er gemeld worden?

Er hoeft pas gemeld te worden als een verkoper op een digitaal platform meer dan 30 transacties heeft verricht en/of meer dan € 2.000 heeft verdiend. Deze uitzondering geldt niet voor dienstverleners of verhuurders van transportmiddelen.

Wat moet er gemeld worden?

De volledige NAW gegevens, inclusief fiscaal nummer, het aantal transacties en de totale omzet via het platform. De ingehouden provisies etc. moeten ook worden gemeld.

Meer informatie?

De Belastingdienst heeft een stroomschema gepubliceerd en er staat ook uitgebreide informatie op de website.