De accountant is de vertrouwenspersoon van (mkb)klanten. De ondernemer waardeert jouw advies en ondersteuning. En daarom klopt hij of zij dus ook bij jou aan als het gaat om advies rond duurzaamheid. Er zijn al mkb-ondernemers die zaken doen met bedrijven, die volgens de CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht zijn duurzaamheidsrapportages uit te brengen.
Zij krijgen lijsten toegestuurd met vragen over algemene bedrijfsinformatie, de herkomst, materiaalgebruik en de CO2-uitstoot van een product. Dit gaat de komende jaren alleen maar meer worden, waarbij ook steeds meer gevraagd wordt naar concrete data. Binnen korte tijd gaan deze ondernemingen contracten heroverwegen en kiezen dan eerder voor partners die hun duurzaamheidsdata paraat hebben.
CSRD is pas uitgerold en nog volop in ontwikkeling. Het is dus een zoektocht samen met jouw klant en dat kan je als accountant een oncomfortabel gevoel geven. Daarom moet je als accountant in actie komen. Ook als jouw klanten er nog niet om vragen en de adviezen nog niet kunnen worden doorberekend naar de klant. Dat is een kwestie van tijd.
We helpen je graag! Hoe?
In het videocollege ESG*: introductie voor de accountant (1 uur) word je op de hoogte gebracht van de laatste duurzaamheid concepten en ontwikkelingen. Dit videocollege wordt georganiseerd i.s.m. Patrick de Veer en Ronald Baart van Greenaumatic. Zij helpen ondernemers met ESG-doelstellingen en hebben software ontwikkeld voor data-management en ESG-rapportage. Na het volgen van dit videocollege mag je 1 uur voor het verplichte thema duurzaamheid 2023/2024 in jouw PE-Portfolio schrijven.
*Environmental, Social & Governance. Dit houdt in dat factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden meegewogen bij de selectie en het beheer van deelnemingen in bedrijven.
We organiseren ook fysieke cursussen over ESG
1. ESG in de praktijk: bepaal je impact binnen het adviesgesprek. Na het volgen van deze cursus mag je 3 uur voor het verplichte thema duurzaamheid 2023/2024 in jouw PE-Portfolio schrijven.
2. ESG in de praktijk: risico’s en kansen van ESG voor het mkb. Na het volgen van deze cursus mag je 3 uur voor het verplichte thema duurzaamheid 2023/2024 in jouw PE-Portfolio schrijven.
Schrijf je in voor beide bovenstaande cursussen, dan ontvang je vooraf de link naar het videocollege ESG: introductie voor de accountant. Je kan deze dan kosteloos als voorbereiding op de cursussen bekijken.