Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
31 augustus 2022 Nieuws

Tips om de ondernemer beter te helpen bij een financiering

Wat zien wij momenteel in de financieringsadviespraktijk? We geven je tips!
Marco Kastelein Financieringsspecialist
Keurmerk Financieringsadvies mkb

De wereld is in beweging; de oorlog in Oekraïne, de inflatie en roep om verdere verduurzaming hebben impact op ons bestaan en dus ook op de financieringsmarkt. Financiers willen steeds meer informatie van de ondernemer. De toekomstverwachting van de onderneming (prognose) wordt kritisch bekeken. Het is voor de ondernemer en zijn adviseur belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze screening. Wat zien wij momenteel in de financieringsadviespraktijk?

We geven u 5 tips

1. Oplopende rentes

De rente loopt op, de DNB in de persoon van Klaas Knot heeft renteverhogingen aangekondigd om de inflatie aan banden te leggen. Hoe schat u het aanbod van uw bank in bij uw kredietvraag? Is dit marktconform of zijn andere banken scherper? Is de bank de juiste keuze of moet u alternatieve financiers benaderen? Hoe lang zet u de rente vast?

Door de gestegen rente worden de verschillen tussen banken en alternatieve financiers bij kleinere financieringen steeds kleiner. Banken voeren de rentestijgingen door naar de klant. Alternatieve financiers weten nog steeds geld uit de markt te halen bij investeerders tegen dezelfde condities. Dus loont het de aanvraag ook bij een alternatieve financier uit te zetten. 

2. Financieringsronde

Het uitzetten van een financieringsronde is echt aan te bevelen. De verschillen zijn soms fors. Niet alleen in de rente, maar ook in de hoogte van de financiering en de aanvullende voorwaarden. Het loont om bij meerdere partijen een offerte aan te vragen.

3. Jaarcijfers

Banken en financiers werken in de regel met jaarrekeningen van niet ouder dan 18 maanden. De jaarcijfers van 2020 zijn vanaf 1 juli 2022 niet actueel. En worden afgewezen.

4. Overnamefinancieringen

Wij ontvangen momenteel veel overnamefinancieringen. Wij zien dat de banken een strak beleid aanhouden. De aanpak verschilt per bank. Bespreek daarom meteen met de bank wat wel en niet kan. Dit kan veel tijd besparen! Een financieringsovername is voor een bank een tijdrovend en intensief traject. Daarom hanteren sommige banken een ondergrens voordat zij de aanvraag in behandeling te nemen.

5. Crowdfunding

Steeds meer klanten kiezen voor crowdfunding als vorm van financiering.  De crowdfunders hebben zich doorontwikkeld en pakken steeds breder aanvragen op. Ze doen nu ook vastgoed en overnames. De rentetarieven zijn concurrerend met sommige bankaanbiedingen.

Adviespraktijk

Er zijn veel veranderingen en verschuivingen die impact kunnen hebben op de aanvraag van uw klant. Wij snappen dat u niet dagelijks bezig bent met financieren. Juist daarom praten wij onze leden periodiek bij in onze gratis financieringswebinars.

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: