Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
14 maart 2024 Nieuws

Vervolg UBD bij btw-verlegd situaties

Op 28 februari hebben we laten weten dat er geen massaal uitstel wordt verleend voor de UBD 2023 bij btw-verlegd situaties in 2023. De opgaaf UBD (opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden) is een verplichte opgave bij de Belastingdienst. Hiermee worden alle bedragen die in een jaar aan derden zijn uitbetaald, gerapporteerd. Dit geldt ook voor situaties met btw-verlegging. Deze opgaaf is belangrijk voor alle ondernemers die in 2022 en 2023 facturen met btw-verlegd hebben ontvangen.

De Belastingdienst heeft op 4 maart 2024 in een speciaal Becon-overleg over de opgaaf UBD in btw-verlegd situaties aangegeven dat naast de opgave over 2023, alsnog ook een opgaaf UBD 2022 gedaan moet worden.

De aanleveraars kunnen hiervoor in overleg gaan met de inspecteur van het belastingkantoor waar zij onder vallen voor het maken van maatwerkafspraken en de manier waarop alsnog de opgaaf UBD 2022 gedaan moet worden. Er kan ook contact worden opgenomen worden via het emailadres gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl of de Belastingtelefoon (0800-0543).

Helaas heeft de Belastingdienst geen duidelijkheid gegeven op de vraag of  sancties volgen bij het niet doen van de opgaaf UBD 2022 in btw-verlegd situaties. Actie is dus gewenst!

In de voorjaarsupdate fiscaal besteden we aandacht aan de UBD. Inschrijven is nog mogelijk.  Je kunt de update ook als webinar volgen op 3 april, er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Heb je een vraag over dit artikel of een fiscale (helpdesk)vraag?

Stuur jouw vraag naar fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl 

Een van onze fiscalisten neemt contact met je op!