Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
28 februari 2024 Nieuws

Geen massaal uitstel voor de UBD 2023 bij btw-verlegd situaties in 2023

Vraag op tijd uitstel aan met vermelding van de reden van uitstel voor de opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden

In antwoord op vragen van RB, SRA, NOAB en de NBA, heeft de Belastingdienst aangegeven geen massaal uitstel te verlenen voor de opgaaf UBD (opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden) 2023 bij btw-verlegd situaties.

De opgaaf UBD is een verplichte aangifte bij de Belastingdienst. Hiermee worden alle bedragen die in een jaar aan derden zijn uitbetaald, gerapporteerd. Dit geldt ook voor situaties met btw-verlegging. Deze opgaaf is belangrijk voor alle ondernemers die in 2023 btw-verlegd hebben toegepast. Dit zijn ondernemers die btw over hun prestaties afdragen aan hun afnemers in plaats van aan de Belastingdienst. Naar schatting zijn er zo’n 250.000 bedrijven die in 2023 met btw-verlegging te maken hebben. De totale waarde van de uitbetaalde bedragen die met deze opgaaf gemoeid zijn, is waarschijnlijk miljoenen euro’s.

Uitstel aanvragen voor jouw klant?

De adviseur of de klant kan uitstel voor het aanleveren van de gegevens vragen via het proces zoals dat opgenomen is in vraag 13 van het vraag- en antwoorddocument, aldus de Belastingdienst. Dit uitstel is maximaal 6 maanden. In het vraag- en antwoorddocument is opgenomen dat onder vermelding van de reden, schriftelijk uitstel gevraagd kan worden bij de inspecteur van het belastingkantoor waar de aanleveraar onder valt. Dit kantoor staat bijvoorbeeld op de aangiftebrief loonheffingen van een inhoudingsplichtige. Wacht hier niet te lang mee als dit nog niet is gebeurd.

Gevolgen voor de controle door registeraccountants

De fiscus heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag hoe belastinginspecteurs omgaan met situaties waarin in 2023 geen opgaaf UBD 2022 is gedaan bij btw-verlegd situaties. De opgaaf UBD 2023 kan van invloed zijn op de controle door registeraccountants. Accountants moeten controleren of de opgaaf correct is ingevuld en of de juiste bedragen zijn gerapporteerd.

 

Bron SRA en Accountantweek

Heb je een vraag over dit artikel of een fiscale (helpdesk)vraag?

Stuur jouw vraag naar fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl 

Een van onze fiscalisten neemt contact met je op!