De opleidingsverplichting voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is een open norm die vormvrij kan worden ingevuld. Instellingen die onder de Wwft vallen, moeten maatregelen nemen om opleidingen op een periodieke basis aan te bieden aan de medewerkers en de dagelijkse beleidsbepalers. Wwft-instellingen zijn onder meer banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, administratiekantoren, accountants, belastingadviseurs, trustkantoren, advocaten en notarissen (deze worden benoemd in Artikel 1 van de Wwft). De opleidingen over de Wwft moeten worden afgestemd op:
- de omvang van het kantoor
- de aangeboden dienstverlening en
- de risico-inschatting van de cliëntenportefeuille
De opleidingsverplichting kan worden ingevuld via een combinatie van (online) cursussen, vaktechnisch overleg en bestudering van leidraden en richtsnoeren.
Kaders
Er is geen urennorm of andersoortig minimum vastgesteld voor de opleidingsverplichting in de Wwft. Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) vindt als toezichthouder dat minimaal na elke wijziging van de wet- en regelgeving over de Wwft een specifieke Wwft-opleiding moet worden gevolgd. Zo blijven beleidsbepalers en werknemers op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en wordt de bewustwording onder de medewerkers bevorderd.
De inhoud, diepgang en frequentie van de opleiding is afhankelijk van de functie en ervaring van de medewerker of beleidsbepaler. Advies is om bijvoorbeeld nieuwe medewerkers en/of stagiairs een basisopleiding aan te bieden om algemene kennis op te doen van witwassen. Dit is een hoofdverplichting die voortkomt uit de Wwft en de meldprocedure binnen het kantoor. Meer ervaren medewerkers en de dagelijkse beleidsbepalers kunnen een opleiding met meer diepgang volgen. Daarbij kun je denken aan het herkennen van ongebruikelijke transacties, het vaststellen en het monitoren van het risicoprofiel van een cliënt en het uitvoeren van een verscherpt cliëntenonderzoek.
Bron Bureau Financieel Toezicht
De Raad voor Toezicht van de NBA checkt ook de verplichtingen volgens de Wwft, waaronder de periodieke opleidingsverplichting.
Met het Bureau Financieel Toezicht (BFT) zijn nieuwe afspraken gemaakt over het toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door accountants. Om dubbel werk te voorkomen blijft de raad de naleving van Wwft-aspecten toetsen en hoeft het BFT accountantskantoren hiervoor voortaan niet meer te bezoeken. Die nieuwe afspraak geldt sinds januari 2023. Hierbij wordt ook de periodieke opleidingsverplichting Wwft gecheckt (artikel 35 Wwft). Deze opleidingsverplichting geldt voor (bijna) alle medewerkers van het kantoor.
Cursusaanbod Auxilium
Auxilium biedt verschillende cursussen aan over de Wwft.
Open inschrijving of incompany:
Wwft voor accountantskantoren: In deze cursus word je helemaal bijgepraat over de gevolgen van de Wwft. Niet vanuit de theorie, maar vol met praktijkvoorbeelden. Zowel de meldplicht als het clientonderzoek worden behandeld. Deze cursus is ook zeer geschikt als incompany.
Online:
Videocollege: WWFT en Meldplicht een kort videocollege van 40 minuten over de meldplicht.
Videocollege: WWFT en Cliëntenonderzoek een kort videocollege van 30 minuten over het clientonderzoek.
Videocollege: Wwft een videocollege van ruim 2 uur waarin alle wet- en regelgeving van de Wwft en de meldplicht en het clientonderzoek worden behandeld.
Na afloop van onze cursussen (ook online) ontvang je een deelnamecertificaat voor jouw kantoordossier.