Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
27 augustus 2024 Nieuws

Van eenmanszaak naar bv, zijn er gevolgen voor de arbeidsovereenkomst?

Ilon Hemmelder Personeeladviseur | Verzuimmanager

Als een eenmanszaak naar een bv overgaat, kan dit gevolgen hebben voor de inhoud van de arbeidsovereenkomst in dat geval moet de Algemeen Verbindendheid van een cao toegepast worden.

Dat kan het geval zijn als een cao alleen van toepassing is op rechtspersonen en eenmanszaken met de activiteiten die vallen onder de werkingssfeer van de cao, worden uitgesloten in de cao. Door de wijziging van entiteit kan de cliënt voor de vaak onaangename verrassing komen te staan, dat zij alle Algemeen Verbindende voorwaarden van de desbetreffende cao dient toe te passen. Dit kan dus betekenen dat de cliënt cao-verhogingen, toepassing functiehuis/salaristabel voor zijn kiezen krijgt, evt. met terugwerkende kracht naar de datum van oprichting bv (voor zover er toen een Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) van toepassing was op de activiteiten van de cliënt).

Het is dan ook van groot belang dat de adviseur zich bewust is dat het overgaan naar een andere entiteit, meer inhoudt dan alleen de financiële- en fiscale aspecten, maar dat dit ook arbeidsrechtelijke gevolgen kan hebben.

Meer weten, neem contact op met Ilon Hemmelder.