Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
25 september 2024 Nieuws

Box 3: aanvullend rechtsherstel

Op Prinsjesdag heeft de Staatsecretaris van Financiën de Eerste en Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van het rechtsherstel box 3.

Rechtsherstel

De conceptwetgeving voor het rechtsherstel is gereed. De bedoeling is dat deze wet per 1 juni 2025 in werking treedt.

Belastingplichtigen met een aanslag die na het Kerstarrest van 24 december 2021 is of wordt opgelegd, kunnen het formulier ‘opgaaf werkelijk rendement’ invullen, als hun werkelijk rendement lager was dan het veronderstelde forfaitaire rendement. Indiening van dit formulier wordt gezien als verzoek om ambtshalve vermindering.

Voor belastingplichtigen met aanslagen uit de jaren 2019 en 2020 geldt dat zij voor het verstrijken van de vijfjaarstermijn een verzoek tot ambtshalve vermindering moeten indienen. Belastingplichtigen met aanslagen uit het jaar 2019 hebben hier tot het einde van dit jaar de tijd voor, belastingplichtigen met aanslagen uit het jaar 2020 hebben nog tot het einde van 2025 de tijd.

Voor belastingplichtigen met aanslagen uit de jaren 2017 en 2018 geldt dat zij al een verzoek tot ambtshalve vermindering moeten hebben ingediend om gebruik te kunnen maken van het formulier.

Inwerkingtreding nieuw box 3 stelsel

Door de werkzaamheden voor het rechtsherstel, is er niet voldoende ICT-capaciteit voor de modernisering die nodig is voor de invoering van een nieuw stelsel. De Belastingdienst heeft in de zomer aangegeven dat hierdoor niet voldoende capaciteit beschikbaar is om het toekomstige stelsel in de huidige vorm volledig te implementeren per 1 januari 2027.

De staatssecretaris heeft daarom gevraagd te onderzoeken welke alternatieve invoeringsopties wel haalbaar zijn zodat samen met de Kamer zorgvuldige besluitvorming over de opties kan plaatsvinden. Uitgangspunt blijft dat het nieuwe box-3 stelsel per 1 januari 2027 wordt ingevoerd.

Hulp nodig? We helpen je graag!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen: