Elke werkdag bereikbaar via 033 433 72 17

Collegiale toetsing

Goede voorbereiding is de start van een succesvolle toetsing.

Collegiale toetsing

Collegiale toetsing

De toetsing* wordt door veel accountants emotioneel beleefd. Dat is niet zo vreemd want je krijgt een collega accountant op bezoek die oordeelt over de kwaliteit van jouw kantoor. Dat komt dichtbij. Een goede voorbereiding is het halve werk en wij helpen je hierbij. De kans dat je een verbeterplan moet maken of afgetoetst wordt, is hierdoor veel kleiner.

* Accountantskantoren worden één keer per zes jaar getoetst door de NBA (SRA of door de AFM bij een kantoor met een vergunning).

Auxilium Toetsing Optimalisatie Plan (TOP)

Ons toetsingsprogramma (TOP) bestaat uit drie stappen.

  1. De update collegiale toetsing: we lopen samen met collega’s van kantoren die ook getoetst worden alle fasen van het toetsingsproces door. De update collegiale toetsing is de eerste stap van TOP, na afloop maken we meteen een afspraak voor de pré toets.
  2. Een pré-toets: één van onze accountants komt bij je langs en neemt met jou de vragenlijst door. Dossiers worden gereviewd en de uitkomsten leggen we vast. Deze bespreken we met je en je krijgt een lijst van aanbevelingen.
  3. Als je het fijn vindt, zijn we aanwezig bij het slotgesprek op de dag van de toetsing. ​

Leden van Auxilium krijgen korting op de update collegiale toetsing en de gemaakte uren voor de pré toets en slotgesprek.

Let op: De door het accountantskantoor intern geformuleerde normen, die zijn opgenomen in een kantoorhandboek, zijn leidend voor de beoordeling van het kwaliteitssysteem. Houd hier rekening mee bij het gebruik van een kantoorhandboek. Als hierin normen zijn opgenomen die verder gaan dan de geldende wet- en regelgeving, dan worden deze gebruikt voor de toetsing. Wij helpen je graag bij het maken van jouw kantoorhandboek.

De procedure rondom de NBA- toetsing

Ieder jaar vraagt de NBA alle accountantsorganisaties om de monitoringvragenlijst in te vullen (oktober). Je hebt hiervoor 6 weken. Aan de hand van de uitkomsten stelt de NBA het toetsingsteam samen en de kosten voor de toetsing worden bepaald. Deze vragenlijst is een belangrijk onderdeel van de toetsing en moet dus zorgvuldig ingevuld worden. De kosten voor een toetsing zijn afhankelijk van de opdrachten die jouw kantoor uitvoert, het aantal werkzame accountants en de omzet. Kantoren krijgen aan het begin van het daarop volgende kalenderjaar schriftelijk bericht van de Raad voor Toezicht of ze zijn geselecteerd voor toetsing. Kantoren kunnen binnen 4 weken na de aankondiging van de toetsing om tijdelijke vrijstelling vragen. De Raad reageert binnen 8 weken op het vrijstellingsverzoek. De vrijstelling is tijdelijk en maximaal voor 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging met nogmaals 1 jaar. Bekijk hier de NBA toetsingsprocedure

Nu al voorbereiden op de collegiale toetsing?

Lees als voorbereiding op de toetsing: de NBA-toetsing in tien stappen van John Weerdenburg. Met deze stappen maak je de kans op een voldoende nog groter!

10 stappen in het toetsingsproces

 

Sparren over de mogelijkheden?

Klantverhaal
Richard Wienen | Collegiale toetsing Wienen accountants en adviseurs | Lid sinds 2008
Eén van onze leden worden? Worden wij jouw collega op afstand!