Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17

Collegiale toetsing

Goede voorbereiding is de start van een succesvolle toetsing.

Collegiale toetsing

Collegiale toetsing

De toetsing* wordt door veel accountants emotioneel beleefd. Dat is niet zo vreemd want je krijgt een collega accountant op bezoek die oordeelt over de kwaliteit van jouw kantoor. Dat komt dichtbij. Een goede voorbereiding is het halve werk en wij helpen je hierbij. De kans dat je een verbeterplan moet maken of afgetoetst wordt, is hierdoor veel kleiner.

* Accountantskantoren worden één keer per zes jaar getoetst door de NBA (SRA of door de AFM bij een kantoor met een vergunning).

Auxilium Toetsing Optimalisatie Plan (TOP)

Ons toetsingsprogramma (TOP) bestaat uit drie stappen.

 1. De update collegiale toetsing: we lopen samen met collega’s van kantoren die ook getoetst worden alle fasen van het toetsingsproces door. De update collegiale toetsing is de eerste stap van TOP, na afloop maken we meteen een afspraak voor de pré toets.
 2. Een pré-toets: één van onze accountants komt bij je langs en neemt met jou de vragenlijst door. Dossiers worden gereviewd en de uitkomsten leggen we vast. Deze bespreken we met je en je krijgt een lijst van aanbevelingen.
 3. Als je het fijn vindt, zijn we aanwezig bij de toetsing. Dit kan op verschillende manieren:
  • We zijn de gehele dag aanwezig*
  • We zijn aanwezig bij het eindgesprek
  • We zijn telefonisch bereikbaar

*Alleen de uren die wij aan de toetsing besteden worden doorberekend, daarnaast factureren wij reistijd v.v. en  reiskilometers (€ 0,35 per km. De overige tijd bij jou op kantoor, besteden wij aan onze eigen werkzaamheden. NB wij hebben aan deze afspraak voor jouw toetsing voorrang gegeven en kunnen deze dag dus niet inplannen voor andere werkzaamheden. Mocht het voorkomen dat de voorbereiding op de toetsing voorspoedig verloopt en je afziet van onze aanwezigheid op de toetsingsdag, dan brengen wij 1,5 uur in rekening. 

Leden van Auxilium krijgen korting op de update collegiale toetsing en de gemaakte uren voor de pré toets en slotgesprek.

QuickScan

Om goed voorbereid te zijn op de toetsing verzorgen wij ook een QuickScan van maximaal 1,5 uur. Tijdens een online afspraak (via MS Teams) maken we concrete afspraken ter voorbereiding. Denk aan het doornemen van de oriënterende vragenlijst, de monitoringvragenlijst of de laatst uitgevoerde evaluatie van je kwaliteitssysteem. Door deze QuickScan hebben we samen alvast een goed beeld van de huidige stand van zaken. Wil je dit? Vul het formulier hiernaast in dan nemen wij contact op.

Let op: De door het accountantskantoor intern geformuleerde normen, die zijn opgenomen in een kantoorhandboek, zijn leidend voor de beoordeling van het kwaliteitssysteem. Houd hier rekening mee bij het gebruik van een kantoorhandboek. Als hierin normen zijn opgenomen die verder gaan dan de geldende wet- en regelgeving, dan worden deze gebruikt voor de toetsing. Wij helpen je graag bij het maken van jouw kantoorhandboek.

Lees onze 10 tips voor het toetsingsproces

De procedure rondom de NBA- toetsing

Ieder jaar vraagt de NBA alle accountantsorganisaties om de monitoringvragenlijst in te vullen (oktober). Je hebt hiervoor 6 weken. Aan de hand van de uitkomsten stelt de NBA het toetsingsteam samen en de kosten voor de toetsing worden bepaald. Deze vragenlijst is een belangrijk onderdeel van de toetsing en moet dus zorgvuldig ingevuld worden. De kosten voor een toetsing zijn afhankelijk van de opdrachten die jouw kantoor uitvoert, het aantal werkzame accountants en de omzet. Kantoren krijgen aan het begin van het daarop volgende kalenderjaar schriftelijk bericht van de Raad voor Toezicht of ze zijn geselecteerd voor toetsing. Kantoren kunnen binnen 4 weken na de aankondiging van de toetsing om tijdelijke vrijstelling vragen. De Raad reageert binnen 8 weken op het vrijstellingsverzoek. De vrijstelling is tijdelijk en maximaal voor 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging met nogmaals 1 jaar. Bekijk hier de NBA toetsingsprocedure

Ontwikkelgesprek

Het ontwikkelgesprek is een onderdeel van toetsing op nieuwe leest, het gesprek vindt plaats in het derde jaar van de toetsingscyclus van zes jaar. De uitnodiging hiervoor ontvang je dus 3 jaar na de laatste toetsing.

Tijdens het ontwikkelingsgesprek komen de teamleider van de toetsing en de beleidsbepaler(s) van de accountantspraktijk samen. Het doel van dit gesprek is:

 • Meer kennis opdoen van de accountantspraktijk
 • Globaal inzicht krijgen in de werking van het kwaliteitsstelsel
 • Actuele ontwikkelingen in kaart brengen

De teamleider fungeert meer als coach. De informatie die uit dit gesprek komt, geeft het kantoor de mogelijkheid om nog voor de toetsing eventuele verbeteringen door te voeren. Bovendien hoort de Raad graag wat er goed gaat en hoe dit is bereikt. Na het ontwikkelingsgesprek maakt de teamleider een verslag.

In de update collegiale toetsing vertellen we ook meer over dit ontwikkelgesprek.

Hulp nodig bij de voorbereiding op de toetsing?

Vul hieronder jouw gegevens en vraag in. Wij nemen contact met je op.

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Sparren over de mogelijkheden?

Klantverhaal
Richard Wienen | Collegiale toetsing Wienen accountants en adviseurs | Lid sinds 2008
Eén van onze leden worden? Worden wij jouw collega op afstand!