Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17

Twenne Accountants

“Ondernemers in zwaar weer verder helpen bij een saneringsverzoek.”
Joost Tielens AA Twenne Accountants | Lid sinds 2016 | Collega sinds 2024

De aanleiding

“Een mooi solide familiebedrijf met 40 medewerkers in de metaalsector. Specifiek werk. Je ziet het gebeuren. Stijgende grondstofprijzen en hoge personeelskosten: en dan komt de coronacrisis en vraaguitval bij afnemers.  Samen leidend tot een forse schuld. De bedrijfsopvolging van vader op de 2 zonen moest ook nog worden afgerond. Als accountant van deze ondernemer op leeftijd voelde ik enorm mee en wilde ik van betekenis zijn. Het gaat wel om de continuïteit van een onderneming.” Aan het woord is Joost Tielens van Twenne Accountants en Belastingadviseurs. Hij heeft goede ervaringen met het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK).

De oplossing

En hoe heb je jouw klant kunnen helpen?

“Heel toevallig zag ik in de media het IMK voorbij komen. Zij helpen ondernemers die in zwaar weer zitten en  doen o.a. voor de fiscus en het UWV levensvatbaarheidsscans van ondernemingen. Met een levensvatbaarheidscan komt er duidelijkheid. Dit onderzoek geeft waardevolle inzichten en praktische stappen om ondernemers op de juiste manier te ondersteunen, vooral in deze uitdagende tijden.  Er wordt gekeken naar een oplossing. Bijvoorbeeld een saneringsregeling met de Belastingdienst mits levensvatbaarheid wordt vastgesteld. Voor deze regelingen is een verklaring van een onafhankelijke partij nodig. En dat is het IMK, ze zijn al 70 jaar autoriteit op dit gebied. Ik heb ze gebeld en inmiddels heb ik al 3 eigen klanten en diverse collega accountants met hun klanten verder kunnen helpen.”

De casus

Hoe ging het verder met de ondernemer in de metaal?

“Er waren grote schulden en verlies, maar de ondernemer had zelf de overtuiging dat het wel weer goed  zou komen. Dat kwam het ook , totdat de grondstofprijzen verder stegen. Ze wilden het personeel behouden. In de metaalbranche is het lastig om personeel te vinden. En op het moment dat de business weer aantrekt, heb je je personeel hard nodig.

Wat de ondernemer op scherp heeft gezet, is dat de aflossing van de coronaschulden in beeld kwam. Er was nog wel wat liquiditeit, maar die zou vooral door de aflossingen heel snel verdampen. Het IMK heeft met de cijfers en prognoses een rapportage gemaakt. Een wake-up call: als jullie zo verder gaan, dan is het binnen een jaar afgelopen.

Het IMK had goede tips. De kostprijs was best laag, maar de verkoopprijs ook. Teveel vakman en niet durven. Te weinig commercieel. De personeelskosten bleken flink gestegen omdat ze hier onvoldoende aandacht voor hadden. De interne kostprijscalculaties konden beter.

De rapportage van het IMK heeft veel impact. En komt meer binnen bij de klant dan wanneer ik die tips zou geven. Het was niet zo dat uit deze casus een verrassende conclusie kwam, maar het staat wel zwart-op-wit en door een externe partij. Je bent zelf vaak te nauw betrokken bij de klant, dat maakt het moeilijk. Het IMK kijkt vaak bedrijfsmatig wat breder dan wij als accountants. Maar doordat de accountant aanwezig is bij het gesprek tussen IMK en de ondernemer, kan deze de menselijke kant van de ondernemer belichten. Jij kent immers de klant. Dit blijkt relevant voor IMK in het rapportageproces.”

En hoe gaat het dan verder na de rapportage?

“Het IMK trekt niet alleen conclusies, maar onderneemt eventueel ook concrete verdere stappen, zoals saneringsverzoeken. Dit is fijn als klanten bijvoorbeeld coronaschulden hebben bij instanties zoals de Belastingdienst, UWV en RVO. En ze zijn eerlijk. Ik heb ook de ervaring dat IMK vaststelde dat een franchise-onderneming al geruime tijd niet goed draaide en daarom niet levensvatbaar was. Het is wat het is. Maar deze ondernemer was wel geholpen met duidelijkheid.

Als ondernemers uiteindelijk positief uit het  levensvatbaarheidsonderzoek komen en het saneringsverzoek er is, zijn ze dankbaar en opgelucht dat je externe hulp hebt ingeschakeld. Als er dan ook een groot deel van de schuld gesaneerd kan worden, kan je natuurlijk niet meer stuk bij je klant.”

En hoe liep het nou af met de ondernemer in metaal?

“Er is een herfinanciering en herstructurering doorgevoerd. En de bevindingen van het IMK leidde tot een saneringsverzoek o.a. bij de Belastingdienst. Dit familiebedrijf krijgt door de schuldsanering gelukkig een goede kans om verder te kunnen, ook fijn voor de volgende generatie.”

Wil jij jouw ondernemers in zwaar weer ook helpen?

Joost heeft goede contacten met IMK en met Marco Kastelein van de Financieringsdesk. Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) is strategisch partner van Auxilium. Wil je meer weten over de saneringstrajecten van het IMK of herfinancieringsmogelijkheden? Bespreek jouw casus met Marco en hij helpt jou weer verder: m.kastelein@auxiliumadviesgroep.nl of 033-433 7217.

Update 2024: Joost Tielens en Auxilium

Na ruim 35 jaar als mkb-accountant heeft Joost zijn mkb-kantoor waarvan hij mede-eigenaar was, verkocht. Van Auxilium-lid is hij parttime Auxilium teamlid geworden. Vanuit Auxilium is hij (o.a.) de contactpersoon met het IMK (Instituut Midden en Kleinbedrijf) o.a. voor het uitvoeren van levensvatbaarheidsonderzoeken van ondernemingen.