Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
7 december 2022 Nieuws

Gaat de kerstverlichting dit jaar in de boom of blijft hij op zolder?

Duurzaamheid als USP in 2023!
Igo Galama Erkend Financieringsspecialist (EFM)
Beroepsaansprakelijkheidverzekering

De laatste weken in december tikken weg en zeer waarschijnlijk kijkt u uit naar het einde van dit (verslag)jaar. In deze energiecrisis is de vraag in de titel een dilemma, voor de een groter dan voor de ander. Ook in 2023 staan wij allemaal voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, energie, klimaat en circulariteit.

Verplicht onderwerp 2023

De NBA heeft voor 2023 het thema duurzaamheid als verplicht onderwerp aangekondigd. Auxilium gaat hier zeker invulling aan geven als de kaders vanuit de NBA bekend zijn. Voor u als adviseur van de ondernemer is het waardevol om meer ondersteuning te kunnen geven. Denk aan; Welke invloed kan uw klant uitoefenen op de marktketen waar hij of zij werkzaam is? Wat kan hij intern doen in het inkoop-,  productie-/dienstverlening- en verkoopproces? Wissel van gedachten met de ondernemer, waar loopt hij of zij tegen aan in de wet- en regelgeving.

Energielabels

Het thema duurzaamheid speelt al in de financieringsbranche. Zo meldden de banken eerder dit jaar dat zij vanaf 1 januari 2023 geen kantoorpanden meer financieren met een Energielabel lager dan C. Hierbij verwijzend naar de wet- en regelgeving van de RVO: ‘Energielabel C kantoren’. In vervolg hierop wordt ook door de bankentoezichthouders gestuurd op een toekomstbestendige leningenportefeuille in de financieringsmarkt. Ook non-bancaire financieringspartijen volgen deze trend.

Verduurzamen

Bijna alle financiers hebben ondertussen verschillende online tools en financieringsproducten om de klant te helpen bij verduurzamen. Enkele voorbeelden: De duurzame investeringstool, De gebouwscan, Doorpakken.nl, De Duurzaamheidscheck, Zonnepanelenlease en Groenfinanciering. Er zijn op dit gebied vanuit de overheid veel subsidies beschikbaar. Wij helpen u graag de weg te vinden in deze specifieke markt, ook bij het verkrijgen van een financiering. Het grote voordeel is dat financiers eerder bereid zijn vraagstukken met een duurzaamheidsaspect te financieren. ‘De Nederlandse’ geeft zelfs een korting op het rentetarief voor verhuurde woningfinancieringen.