Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
13 juli 2023 Duurzaamheid

ESG voor accountants

Auxilium Medewerker

Duurzaamheid moet een onderdeel worden van de bedrijfsvoering. Het is niet langer een vrijblijvende keuze, maar het ontwikkelt zich snel richting een wettelijke verplichting. In het kader van de komende Europese richtlijn (1) zijn de ESG -factoren bepalend. ESG (2) staat voor milieu, sociaal en het besturen van organisaties. De insteek is veel breder en dus meer dan een extra laadpaal voor een elektrische auto. Omdat ook het mkb te maken krijgt met gevolgen van deze Europese richtlijn, is het noodzakelijk dat iedereen nadenkt over de ESG-factoren binnen de eigen organisatie. Dit gaat verder dan de verplichting om in 2023 acht uur aan het duurzaamheidsthema te besteden.

  1. Europese richtlijn: Corporate Sustainability Reporting Directive
  2. ESG: Environmental, Social and Governance de term wordt gebruikt om te bepalen hoe ver een bedrijf gevorderd is met duurzaamheid.

Auxilium wil jou en jouw klanten helpen!

Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met Patrick de Veer en Ronald Baart van Greenaumatic. Zij helpen ondernemers met ESG-doelstellingen en hebben software ontwikkeld voor data-management en ESG-rapportage.

In een kort filmpje legt Patrick de Veer van Greenaumatic uit wat ESG inhoudt en welke cursussen hij binnen de samenwerking met ons verzorgt.

Cursusaanbod ESG

1. Webinar/videocollege introductie ESG voor de accountant

Wat Greenaumatic voor de accountant kan betekenen, legt Patrick de Veer uit in het webinar/videocollege ESG introductie voor de accountant. Je krijgt praktische tips voor het voeren van een ESG-gesprek met jouw klant en je hoort de voor- en nadelen van het implementeren van ESG-rapportages in het mkb. Door de groeiende vraag naar duurzaamheidsinformatie, neemt ook de noodzaak toe om nauwkeurig te rapporteren over ESG-aspecten.

Bekijk het stappenplan ESG voor accountants

2. Aan de slag met ESG in de adviespraktijk

Spreekt de werkwijze van Greenaumatic je aan, dan is het interessant de fysieke vervolgcursussen te volgen die jou verder helpen bij de invulling van ESG binnen jouw adviespraktijk.

In deze cursussen wordt gewerkt met een online testomgeving om ESG-rapportages te genereren (laptop mee). Hoe verzamelen, analyseren en waarborgen we de kwaliteit van ESG-gegevens.

Met het volgen van deze cursussen mag je 3 uur per cursus voor het verplichte thema duurzaamheid 2023/2024 in jouw PE-Portfolio schrijven. Accountants moeten in 2023/2024 8 studie-uren besteden aan het thema ‘duurzaamheid’.

3. Voor kantooreigenaren

In de cursus ‘ESG in de praktijk: richt je duurzaamheidsadviespraktijk in’ wordt besproken hoe je een duurzaamheid/ESG management praktijk opzet. Risico’s en kansen voor jou en jouw mkb klanten. We geven tips hoe jij jouw waarde als adviseur kan verhogen. Deze cursus van 3 uur wordt opgenomen in het programma van het ondernemersnetwerk of kan als maatwerk worden ingekocht.

Mail ons

Cursusaanbod Auxilium thema duurzaamheid

Je kunt op onze website filteren op de zoektermsoort ‘verplicht thema duurzaamheid’. Je ziet de cursussen die (gedeeltelijk) over duurzaamheid gaan. ← Dit logo staat ook bij deze cursussen.

Naar het cursusaanbod duurzaamheid