Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
13 februari 2024 Nieuws

Fiscale deadlines van 31 maart /1 april 2024

Het eerste kwartaal is al druk genoeg. Zorg dat je in alle hectiek de belangrijke zaken niet vergeet!

Registreren intentieverklaring ruisende inbreng

Heb je klanten die hun IB-onderneming willen omzetten in een bv? En willen zij dit ruisend met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024? Dan moet er uiterlijk 31 maart 2024 een getekende intentieverklaring of voorovereenkomst aangetekend zijn gestuurd naar de Belastingdienst. In onze modellenbibliotheek vind je hiervoor uitgebreide modellen.

Denk ook aan het speciale registratieformulier dat de Belastingdienst voorschrijft. Deze moet per belastingplichtige worden ingevuld (denk aan inbreng m/v firma). Ook als nog niet duidelijk is of de inbreng ruisend of geruisloos gaat gebeuren, is het verstandig om voor 1 april een intentieverklaring te registeren, waarin de keuze open wordt gelaten. Dan ben je voor beide varianten op tijd.

Let op! Als de bv wordt opgericht en de onderneming ruisend wordt ingebracht vóór 1 april, is er geen intentieverklaring of voorovereenkomst nodig voor terugwerkende kracht naar 1 januari van dat jaar.

Afronden oprichting en geruisloze inbreng met terugwerkende kracht tot 1 januari

Als jouw klant met ingang van 1 januari 2023 geruisloos de bv ingaat, dan moet de oprichting en de inbreng uiterlijk op 31 maart 2024 plaatsvinden. De maximale termijn is namelijk 15 maanden vanaf het overgangstijdstip.

Voor de inbrengbeschrijving kunnen dan de cijfers per 31 december 2023 worden gebruikt.

NB Het is fiscaal vaak nadelig om het resultaat van 24 maanden aan te moeten geven in het eerste (korte!) boekjaar van de bv. Het boekjaar loopt dan vanaf bijv. 15 maart 2024 tot 31 december 2024, maar omvat het resultaat van 1 januari 2023 t/m 31 december 2024!). Probeer daarom de oprichting binnen het kalenderjaar af te ronden.

Aanvragen fiscale eenheid VPB met terugwerkende kracht tot 1 januari

Het aanvragen van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting kan met maximaal 3 maanden terugwerkende kracht. Als je de fiscale eenheid wilt laten ingaan per 1 januari, moet je dit dus uiterlijk 31 maart aanvragen.

Aanvragen aanvullend BECON uitstel

Gaat het niet lukken om de aangifte van één of meer klanten die al onder de BECON regeling vallen uiterlijk 30 april 2024 in te dienen? Dan is aanvullend uitstel mogelijk. Vraag je dit vóór 1 april 2024 aan, dan krijg je (als het uitstel wordt gehonoreerd) standaard minimaal 4 maanden uitstel vanaf 1 mei. Vraag je het na 1 april, maar vóór 1 mei aan, dan is het uitstel (nog) maar minimaal 2 maanden vanaf 1 mei.

Heb je een vraag over dit artikel of een fiscale (helpdesk)vraag?

Stuur jouw vraag naar fiscaal@auxiliumadviesgroep.nl 

Een van onze fiscalisten neemt contact met je op!